torsdag 24 januari 2013

Retsina och paprika

Lazaros´ Taverna 

I dag har jag förberett ett brev som ska skickas till den lilla ön Spetses i Grekland. Det är adresserat till min väninna Bodil som bor där tillsammans med sin Lazaros. Jag blev bekant med Bodil på min första resa till Spetses 1990 då vi gästade hennes makes taverna. Sen har det blivit MÅNGA besök på "Lazaros´Taverna". De har alltid serverat fantastisk god mat. Inte många rätter, men vällagade. Atmosfären inne i tavernan har även den inbjudit till besök. Inte mycket har ändrats där under åren som familjen Kohilas drivit den. Det första som mötte när man kom in, var 4 enorma vinfat där de lagrade sin egen hemmagjorda Retsina, gjord på druvor som de varit på fastlandet och tittat ut. När tiden var inne så kom då fruktsaften till ön i tankbil. Där väntade de rengjorda tunnorna på att fyllas med saft. Så tillsatte man pinjekådan och så var det i princip klart. I första fasen av lagringen så skulle tunnorna snurras med jämna mellanrum. Ett nog så tungt arbete. Men gott blev det. Vi hade med oss flera 1,5liters petflaskor hem efter våra besök.
Nu orkar de inte driva tavernan längre utan har haft den utarrenderad, men det senaste året, i finanskrisens Grekland, så är det ingen som vågar satsa så nu står den tom.
Lazaros och Bodil 1995
Brevet som jag ska skicka ska - förutom brev - innehålla en påse med frön till en paprika som heter Ingrid. Det är Lazaros som odlar. Som "tack" vill jag gärna ha ett recept från Bodil. Ett recept på kokt höns (kyckling) fantastiskt gott kryddat med bl.a kanel!


  • " Den girige saknar både det han har och det han inte har". Grekiskt ordspråkVi hörs!

2 kommentarer:

  1. kokt höns, det låter inge vidare men är förmodligen en av dom godaste rätter som finns! :)
    Den ska väl helst avnjutas på plats, med cikadorna som orkester och en svag doft av pinjeträd.... och lite tzatziki till.. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. och alla mopeder som far förbi nerför backen. Oj vad jag längtar :-)

      Radera