lördag 13 oktober 2012

Köttutdelning

Photo: Henke slaktar
På slakteriet i Siljansnäs Älgen på bilden är skjuten av Henrik vår granne
Det är han i mitten.
Köttutdelningsdag. Alla som varit med och jagat har i dag på förmiddagen varit i slakteriet och  - under sakkunnig ledning - hjälpt till att göra i ordning köttlådorna, malt köttfärs, grovstyckat med mera. Finstyckningen står den sakkunniga för. Det är en fröjd när lådorna kommer nuförtiden mot förr. Då var det ben med och köttfärsen fick man mala själv, samt försöka gissa sig till vad det var för delar som man fick ut när man "styckade" själv. Nu är köttfärsen färdigmald och bara att paketera. Stek, filé, biff o liknande är uppmärkt och inte några ben som man ska skära bort och sen få svårt att göra sig av med. När vi hade grönlandshundarna, så var benen bra, för hundarna gillade att gnaga på de stora knotorna men det kan ju bli för mycket också. Några enstaka bitar av märgpipan eller någon knota kan vara lagom att lägga med när man ska koka köttet och det är ju bara att be att få som tillägg.
Efter "Galna kosjukan", så säljs inte kött med ben i affärerna längre.
Benen säljs separat - frysta
I fjol blev det ju bara en kalv skjuten och den enda steken som blev då, ja den ska vi äta till lunch i dag. Lagad som Slottsstek. Lite äppelkräm gjord på fallfrukt till dessert och så är vi redo att titta på sändningarna från dagens V75 lopp. Hoppet om en liten slant finns ju alltid.
Nu är travet slut och det blev ett litet tillskott i kassan på 224 kronor. 6 rätt av 7. Alltid något!

"Det är bättre att vara överviktig än att vara skitviktig" Tryck från en T-shirt
Vi hörs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar