fredag 30 november 2012

Backudag och skitvädersdag

Backubulla
Backudag och skitvädersdag. Det passar bra i hop. Utanför fönstren så yr snön och innanför så brinner elden i ugnen så stilla och fint och det luktar så gott.
Yrsnö som tränger in i springorna mellan timmerstockarna
Klockan 09.00, så var vi i full gång. Jag, Yavanna och Noah. Vi hjälptes åt att göra degen och när den var klar och hade jäst, ja då traskade vi ner i källaren där sonhustru Malin ordnat så det var varmt i ugnen. 
Först så hälldes degen ut i en lååång tjock korv. Sen så gör man "ämnen". På 1 liter degvätska så blir det ung. 10 kakor. När ämnena är tillskurna så ska de rullas till bollar och därefter ska de kavlas. Först med slätkavel på en sida och sen med kruskavlen på båda sidor. Det är då man måste ha den där rätta snitsen, för att kunna vända hela kakan med hjälp av kaveln. Varje kaka läggs på en hylla för att jäsa. Då passar det bra med förmiddagskaffet. Sen ska man ta varje kaka och nagga den ordentligt och sen ska den in i ugnen och där måste man se till att de snurras med jämna mellanrum eftersom den sida som ligger mot elden, lätt kan bli bränd. Färdiga kakor tas ur ugnen och sopas rena från mjöl och ev aska, sen läggs de under ett lakan för att få svalna långsamt. Och sen är det bara att njuta. Backubulla ska helst ätas färska eller nyvärmda från frysen.
Yavanna, Noah och katten Singha
Just nu sitter jag och väntar på att kakorna ska svalna helt så jag kan packetera dom och lägga ut dom i frysen.
Klart!
  • I schack står bönderna närmast kungen". Ordspråk från Frankrike
Vi hörs!

1 kommentar: