torsdag 24 oktober 2013

Köttbaljan

Köttbaljan efter årets älgjakt, innehöll drygt 26 kg rent kött varav 19,5 kg färs. Malen och klar. Nu för tiden så är det så enkelt när köttbaljan kommer. En plastpåse med färdig köttfärs och resten ligger styckat och klart. Inga ben finns med, vilket i och för sig är en nackdel om man vill koka egen buljong, men säger man bara till, så får man sådana också.
Finstyckat och snart klart för frysen

När maken började jaga, så fick man en eller två baljor med kött, enbart grovstyckat. Färsen fick man skära till bitar och sen stå med sin hushållsmaskin och mala. När vi sedan flyttade hit till Hansgården, var det så bekvämt att man kunde lämna in köttfärsköttet till affärn i Alvik - Gummus, och få det malt där. Lyx!
Att benen var med tyckte vi bara var bra på den tiden eftersom vi hade hundar som gillade stora ben. Nu är det bara bra att slippa, och buljongtärningar/fonder, finns att köpa i affären.

Det blåser västliga vindar idag, och det känns riktigt höstligt. Eftersom vindarna också är ganska kraftiga, så har mycket löv blåst av. Nu blir det räfsning igen.


  • "När det inte blåser alls, har till och med vindflöjeln karaktär." Stanislaw Jerzy Lec 1906 - 1966.  Polsk poet och aforistiker.
Vi hörs!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar