söndag 13 oktober 2013

God höstsoppa

Hösten - och kanske vintern - är soppornas tid. Varma soppor alltså. Jag har mer och mer börjat göra sopporna själv för de blir både billigare OCH mycket godare.
I dag gjorde jag två olika. Jag hade ju köpt hem grönsaker för att göra matsäck till makens älgjakt och även om han är förkyld och inte ska ut (iaf de första dagarna) så kan vi ju äta soppa här hemma.

I dag blev det en Tomatsoppa - gjord på krossade tomater, lök och aprikoser samt en Rotsakssoppa som med fördel kan ätas med knaperstekt bacon. Receptet kommer här:
Rotsakssoppa
  • 1 paket bacon
  • 3 schalottenlökar, hackade
  • 2–3 jordärtskockor i mindre bitar
  • 1 palsternacka i skivor
  • 1 potatis i bitar
  • 1 liten bit rotselleri (50 g), tärnad
  • 1 skalat, urkärnat äpple (Ingrid Marie) i bitar
  • 1 msk smör
  • hönsfond + 5 dl vatten
  • salt och peppar
  • 2 dl kaffegrädde
  • färsk timjan
  • Fräs lök, skockor, rotfrukter och äpple i botten på en kastrull med lite smör. Slå på fond och vatten, koka upp och låt allt koka till det börjar bli mosigt.
  • Mixa allt (med stavmixer, blender eller i matberedare) till en slät kräm. Smaka av med salt och peppar. Slå på grädden, rör om ordentligt och låt allt få ett uppkok.
  • Fördela i glas, skålar eller tallrikar, strö över lite timjan och stick ner en skiva bacon i varje glas.                            


  • "Den som har fått till vana att skriva, skriver också när han inget har att säga, liksom den gamle läkaren som tog pulsen på den fåtölj där han satt och dog." Antoine de Rivaroli 1753 - 1801. Fransk journalist
Vi hörs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar