fredag 8 mars 2013

Greklandskänningar

Grekisk kyckling! Ja, det är alltså en maträtt och ingen speciell hönssort. Jag fick receptet av min väninna som bor i Grekland och jag tog mig för med att köpa en hel kyckling och tillaga den. Man kan ju även använda de djupfrysta delar som finns att köpa men jag ville göra som de gjorde på deras taverna. Jag brynte den i en stekgryta, saltade och pepprade samt tillsatte hackade färska tomater, kryddpepparkorn, hel kryddnejlika och ett par kanelstänger. Sen fick grytan stå och koka i ugnen (150 grader) i ungefär 1 timme. Den blev god, nästan lika god som på Lazaros Taverna på Spetses. Vi har ätit av den i ett par dagar tillsammans med spagetti, tzatziki och tomatsallad. Det är väldigt mycket mat på en hel kyckling!
Bodil som skördar Blomkål i januari 2013

Jag fick brev från Bodil (väninnan i Grekland) i går och hon skickade med pumpafrön som jag ska prova att sätta. Hon skickade också med recept på flera rätter med pumpa. Det ska vi prova OM det blir nån skörd i Hansgården till hösten.
Hon skickade också med ett recept på "grekisk citronsås" som ska vara god till bland annat fläskkotletter. Jag måste prova nästa gång jag serverar sådana. Den såsen är säkert mycket nyttigare än våra gräddsåser (fast de är ju väldigt mumsiga). Spännande att prova i alla fall.
Lazaros på stranden som heter Anargiri Beach 
På vintern så åker många invånare på Spetses ut i naturen och plockar främst örtkryddor som de torkar och använder i sin matlagning. Kortet på Lazaros är taget när de var ute och letade efter vild Mangold, som de kokar och äter som sallad med olivolja och citron.


  • "Om en person som du talar med, inte verkar att lyssna - var tålmodig. Det kan helt enkelt vara så att han har lite ludd i ena örat". Nalle Puh 
Vi hörs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar