lördag 28 december 2013

Frälsningsarmén

Här i Siljansnäs finns det flera olika kristna församlingar. Jag kan tänka mig att det varit/är så på många ställen i vårt land. Varje by hade/har åtminstone ett så kallat bönhus. En församling som inte finns i Siljansnäs men däremot inne i Leksand, är Frälsningsarmén.
Frälsningssoldater - de tappra som brukade/brukar stå ute i regn och rusk och spela och sjunga, och vem känner inte till "Håll grytan kokande" Deras paroll för insamling till behövande.
I dag den 28 december men år 1882, höjdes första gången den färgglada fanan med inskriften: ELD OCH BLOD. Det var fröken Hanna Ouchterlony - som antagit titeln major och var iförd uniform med bahytt som steg upp på Ladugårdslandsteatern scen (nuvarande Östermalmstorg i Stockholm) - och höjde fanan. Frälsningsarméns första uppträdande i Sverige.
Det är väl så här de flesta av oss tänker sig
Frälsningssoldater

Jag hade två släktingar (systrar till min mormor) som var Slumsystrar - kvinnliga frälsningssoldater som jobbade på slumstationer (härbärgen). Slumstationerna drevs av Frälsningsarmén men de hade också uppsökande hjälpverksamhet. De jobbade i storstäderna och var föregångare till nutidens sociala uppsökande verksamhet
Frälsningsarméns slumsyster
Nu finns behövande lite varstans och nu till julen till exempel, så såg man att flera församlingar hade öppet hus på julaftonen. Fantastiskt! Även om man inte är direkt nödställd, så kan man behöva mänsklig närhet, få vara tillsammans och äta lite god mat och bara sitta tillsammans och njuta av sällskap och värme.

  • "Försök att lämna denna världen en smula bättre än när du kom in i den." Sir Robert Baden-Powell. 1847 - 1941. Brittisk militär, författare och scoutrörelsens grundare
Vi hörs!

2 kommentarer:

  1. Fribaptistkapellet från 1887 (nuvarande Frikyrkoförsamlingens Öppet hus) är Siljansnäs första frikyrkolokal och numera sista fungerande frikyrkolokal i bygden? Dessemellan hade EFS egen lokal på Klippan, pingstvännerna i Elim och missionarna i Missionskyrkan. De enda bybönhusen som byggdes uppfördes i Hjulbäck och Almo (missionarna) och Alvik (pingstvännerna). Av dessa återstår bara Almo missionshus. De kristna samlingslokaler I Siljansnäs som återstår är alltså bara stora kyrkan, Öppet hus och missionhuset i Almo. En mindre lokal intill Äreporten används dessutom sporadiskt av EFS.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dessutom hade Taborförsamlingen verksamhet i Almo med tillfällig lokal i Östra Almo och Frälsningsarmen i Hjulbäck utan egen lokal.

      Radera