lördag 28 juni 2014

God mat

Fläskytterfilé har blivit riktigt populärt, och som alternativ till fläskfilé är det alldeles utmärkt. Billigare och minst lika mört. I alla fall om man köper en bit som är mörad. Jag köpte en ganska stor bit för ett tag sedan men tog inte hand om den förrän i dag - eller rättare sagt - igår. Jag hade bjudit hit kusin Mats på lunch och jag ville bjuda på nåt gott, eftersom han råkar fylla 60 år på måndag.
Jag gjorde en marinad på vitlök, rapsolja, lite vitt vin, lite balsamvinäger och lite honung. Köttet fick ligga i marinaden över natten och i dag så stekte jag den i stekpannan där jag också saltade och pepprade. Därefter la jag köttet i en form, satte i en stektermometer och in i ugnen 175 grader. Jag tog sen ut det när termometern visade 74 grader.
Helstekt Fläskytterfilé
Stekpannan som jag stekt köttet i hade jag inte diskat ur, utan jag hällde i grädde, en skvätt kycklingbuljong (fond på flaska) och en matsked hackad färsk rosmarin, sen vispade jag runt och så fick det koka sakta i ca 10 minuter. Köttet skivade jag upp i 1cm tjocka skivor och serverade med kokt potatis och grönsallad med melon, sockerärtor och majs. Jag måste säga att det blev jättegott. Såsen var fantastisk (ser ni vad jag skryter) men allt jag gjorde var att följa receptet.
Till dessert blev det vaniljglass och jordgubbar från Sollerön. Dom är bara sååå goda. Smakar precis som dom vi hade hemma på Hansgården för några år sedan. Söta!
God avslutning på lunchen
  • "Hur många vackra tankar kan en måltid föda?" Etienne Rey 1879 - 1965. Fransk dramatiker
Vi hörs!

2 kommentarer:

  1. Klart du ska skryta lite, du gör ju jättegod mat! :) Och det där lät jättegott!

    SvaraRadera
  2. Du är snäll du. Vi ska ta och äta det nån helg med allihopa närvarande :-)

    SvaraRadera