tisdag 29 april 2014

En fest som hette duga

Den 1:sta maj år 1462 gav Stockholms råd - på stadens bekostnad - en valborgsmiddag för ett 50-tal inbjudna.
På menyn stod 1 hel oxe, skinkor, tungor, fårkött, korv. fågel och fisk. Det hela sköljdes ner med inte mindre än 750 liter öl (ca. 15 liter/deltagare).
Till festen hade rådet köp in 200 lerbägare, så det fanns det gott om, men staden ägde bara 22 silverskedar så gästerna fick ta med sig sina egna. Knivar hade varje man i sitt bälte och gaffeln hade ännu inte ersatt fingrarna. (ur "Calendarium-sällsam historia var dag i året" John Bernström)
Snygg suspensoar
Klädsel på 1400-talet
Man var lika duktiga då som nu, att anordna middagar på skattebetalarnas bekostnad. Vissa saker kommer igen år efter år efter år efter.......
  • "Gästfrihet är att få dina gäster att känna sig som hemma, fast du önskar att de vore det."
Vi hörs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar