måndag 20 augusti 2012

Vinterförråd

Tänk ändå vilken fantastisk grej det här med jordkällare. Aldrig varmare/kallare än plus 3-4 grader på vintern. Vi har en gammal källare med ett inre/nedre rum murat med natursten. Där förvarar vi potatis och rotfrukter under vintern. I rummet före, också med murade stenväggar så finns hyllor där vi förvarar sylt, saft, öl och frukt, gurkan håller sig jättebra här. Blir det riktigt kallt, ner mot minus 25-30 grader eller kallare en längre tid, ja då kan det bli någon enstaka minusgrader här. Sen är det då det första rummet. Där går trappan ner under jorden och här förvarar vi redskap, tomburkar och annat smått och gott.
Hansgårdens jordkällare
Nu börjar det fyllas på. Sylt- och saft förrådet. I dag plockade maken det sista på svarta vinbärsbuskarna och jag kokade "Svartvinbärsgelé med cognac". Sen kokade jag en sats marmelad.
Marmelad med smak från södern och Svartvinbärsgelé med cognac 
Efter vår resa till Grekland, så åker vi och köper vårt vinterbehov av potatis och lägger ner i det nedersta rummet. Det luktar så gott när man fått in potatisen. Jag vet inte vad det är, samma sak när vi förr om åren hade kört in höet på skullen. Lukten och känslan av att "nu klarar vi djurens mathållning hela vintern", den var härlig. Det är lite så nu med, att kunna använda eget odlat (ja, inte potatisen då) och eget tillverkat det känns lyxigt på nåt sätt.


  • "Det är ren galenskap att leva i misär för att dö rik". Decimus Junius Juvenalis 60 - 130. Romersk tänkare och satirdiktare.
Vi hörs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar