lördag 23 januari 2016

Recept i semmeltider.

I går eftermiddag steg temperaturen drastiskt. Det blev - på bara nån timme - mer än 10 grader varmare, och nu snöar det. Det är "den spanska värmen" skriver tidningarna. Ja, bara snön får ligga kvar som den är nu, så kan det gott få vara lite behaglig temperatur.
Det var "julgransplundring" vid majstångsplatsen i förmiddags. Nu när temperaturen hade nått lagom nivå, då passade gubbarna på. Nu ligger det bara en hög med granris kvar och vi kan sjunga: "nu är glada julen slut,slut,slut. Julegranen kastas ut,ut,ut"

I dag har jag bakat en jättegod mjuk kaka. En "Semmelkladdkaka". Det kan ju passa bra så här i semmeltider. Receptet kommer här:
Semmel-kladdkaka

Ingredienser:
150 g smör
75-100g mandelmassa
3 dl socker
2,5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk kardemumma
2 ägg

Vispad grädde till serveringen

Gör så här:
1. Blanda mjöl, vaniljsocker, kardemumma, socker i en skål.
2. Riv ner mandelmassan.
3. Blanda i äggen.
4. Smält smöret och blanda i.
5. Häll i en smord och bröad springform.
6. Grädda nederst i ugnen i ca 15- 20 min i 200 grader. Den ska inte vara helt fast när du tar ut den, utan fortfarande kladdig och rörlig.
7. Låt svalna och servera sedan med vispad grädde
.
 sem7
Håll tillgodo och låt den väl smaka!
  • "Alla är avgudadyrkare. Somliga avgudar anseendet, andra egennyttan, men de flesta njutningen." Baltasar Gracián 1601 - 1658. Spansk filosof och författare.
Vi hörs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar