onsdag 27 januari 2016

Grytbröd

Nu håller snön på att försvinna. Tråkigt men sant. Vägarna är sandade men många gårdsplaner är glashala. Det är broddar på skorna som gäller nu.

 I går när jag var till IKEA, så köpte jag mig en rund järngryta. Den är lite behändigare än den ovala stekgryta som jag tidigare har och istället för att vara ute i slasket idag, så provade jag ett nytt matbrödsrecept där brödet skulle gräddas i en gryta. Receptet kommer här:
Lättbakat grytbröd
1 bröd
Locket gör att fuktigheten bevaras i brödet och en härlig, knaprig yta bildas i slutet av gräddningen.
25 g jäst 3 dl vatten, fingervarmt
3 dl mjölk, fingervarmt
2 tsk salt
2 dl grahamsmjöl
6 dl rågsikt
ca 6 dl vetemjöl 

GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och mjölk och lös upp jästen i det. Tillsätt saltet blandat med grahamsmjöl, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Knåda den något kladdiga degen i några minuter.
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
3. Knåda ihop degen till en boll och rulla den ordentligt i mjöl. Låt degen jäsa inlindad i en mjölad bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt samtidigt in en tom gjutjärnsgryta utan lock, ca 4 liter, i den varma ugnen.
4. Ta ut grytan och strö lite mjöl i bottnen och lägg den mjölade degen i den heta grytan och lägg på locket. Utan mjöl fastnar brödet.
5. Grädda brödet längst ner i ugnen i 20–25 min. Ta därefter av locket och sänk temperaturen till 225 grader. Grädda brödet i ytterligare 15–20 min.
Grytbröd
 Nu ska jag gå ut i blomrummet en stund. Ska dela på några julgrupper.
  • "Om vi bara ville vara lyckliga så skulle det inte vara så svårt att nå lyckan, men vi vill vara lyckligare än andra." Charles de Montesquieu 1689 - 1755. Fransk statsfilosof och satiriker.
Vi hörs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar