torsdag 31 mars 2016

Omplantering

Det är aprilväder. I morse när vi vaknade så var det vitt på backen. Uppe på Mackberg var det som ett riktigt vinterlandskap med snöklädda granar.
Det är den där svåra tiden nu när man inte riktigt vet hur man ska klä sig. Ibland blir det för varmt och ibland blir det för kallt. Det är väl därför som det frodas så mycket förkylningar.

Jag kom mig äntligen för med att plantera om min STORA greklandspelargon. Jag har gått och gruvat mig för krukan har varit så tung och blomman så otymplig. Nu blev det av. Många grenar bröts av men de hoppas jag växer ut bara det blir varmt och den kan stå utomhus.
När jag skulle vattna den efter omplanteringen så hittade jag 2 små möss som dränkt sig i vattenkannan. Inte undra på att vi bara fick 1 mus i fällan. Det brukar ju som regel vara fler än en - och det var det.
Med ny jord och lite näring.........
...hoppas jag den blir så här fin i år igen.
  • "Tror vi? Då börjar det ljusna omkring oss." Teilhard de Chardin 1881 - 1955. Fransk präst och vetenskapsman.
Vi hörs!

onsdag 30 mars 2016

Fiber och odlingslådor

I går var det information om hur långt man kommit med "fiber i Almo". Det blev ett kort möte (skönt). Man hade lagt fram lite kartor med den tänkta sträckningen och det var väl det som var intressant egentligen. Nu kommer dom kartorna att skickas ut via mejl och det är ju bra. En del sträckningar kommer säkert att ändras på, men i stort så vet vi var fibern kommer att läggas ner. Tidsplanen är fortfarande lite osäker men  månadsskiftet april/maj verkar fortfarande vara ett datum som gäller för påbörjande av grävandet. Det visar sig.

Jag och maken var till Bäckebo utanför Insjön igår. I Bäckebo bor Stigen - makens morbror - som är en riktig "pulgubbe". Han har tillverkat flera odlingslådor med lock av gamla fönster. Ovanför lådorna har han s.k. dagsljuslampor och i en av lådorna har han till och med monterat in värme. Ett växthus i miniatyr. Hans fru Anita hade jättefina tomatplantor i lådan med värme. Inga möss där inte.

Vi fick med oss en del grejor hem och nu hoppas jag att maken har tid att fixa ihop en odlingslåda åt mig. Jag måste "bara" hitta en lämplig plats där lådan kan stå, men det kan vara kärt besvär. Det är alltid kul att prova nåt nytt.

Visst är dom vackra?
 

  • " Gör rätt, det är din plikt - gör gott, det är din ära." Okänd
Vi hörs!

måndag 28 mars 2016

Vem är den mannen?

I går var jag och en väninna till Insjön och såg musikalen "Vem är den mannen". Musikalen som handlar om Jesus från Nasaret. Den visar olika händelser från Jesu liv, från det att han träffar på de tre fiskarna Simon, Jakob och Johannes till Uppståndelsen.

Det är en fantastisk föreställning framförd av amatörer från Insjön och till största delen från Insjöns Missionsförsamling. Musikalen har bara växt genom åren (det var 11 året som den framfördes i år) och den drar i stort sett fulla hus alla dagar under påskhelgen som den framförs. Kan verkligen rekommenderas.
Översteprästen Kaifas anklagar Jesus för högförräderi
inför Pontius Pilatus
Påskhelgen går in på sin sista dag och det börjar kännas vårlikt. Lite gråkallt ännu vissa dagar men det börjar bli dags att gå sina rundor ute i trädgården för att titta efter vad som kommit upp. Viss är det en härlig tid?
  • " Alla andliga äventyr är korsvägar, men ve dem som inte vågar gå dem."  Georges Bernanos 1888 - 1948. Fransk författare
Vi hörs!

söndag 27 mars 2016

Påsklunch och sommartid

Så blev det då sommar. Ja, i alla fall sommartid. Visst känns det lite onödigt det här med att ställa om klockorna, men det kändes ännu mer onödigt på den tiden man jobbade.

På Påskaftonen blev det en familjeträff i Hansgården. Vi samlades och åt påsklunch, umgicks och hade trevligt. Tyvärr kunde inte barnbarnet Noah vara med. Han låg hemma och sov med feber och mamma Malin var hemma med honom.
Jag bjöd på helstekt Fläskkarré med sås och potatis och som tillbehör morötter, ärtor och chilifräst Brysselkål. Det fanns också ris och kycklingspett med chili för den som ville ha det. Till efterrätt blev det "mammas" Chokladpudding.  Den går alltid hem och har gjort så ända sen jag fick receptet i klass 7 - lääänge sedan.

Kvällen avlöpte som vanligt - jag i ett rum med en TV och maken i ett annat med TV där de visade matchen Leksand - MoDo. Tyvärr slutade "min" TV att fungera så det måste jag kolla på idag.

  • "Den som först tar till våld visar att han inte har fler argument."  Kinesiskt ordspråk
Vi hörs!

torsdag 24 mars 2016

Påsk

Påsken står för dörren och det märks bland annat inne i Leksand. Jag och maken var i Tibble på förmiddagen som vanligt och inne på ICA Mårtas, var det knökfullt med folk. Man ser också att för många så är påsken en riktigt stor mathelg. De stora kundvagnarna var i de allra flesta fall fyllda till brädden.

Svärfar var lite ledsen i dag för det var sista dagen det såldes semlor. Han är barnsligt förtjust i semlor och speciellt då den lite lyxiga wienersemlan. Vi har ätit semlor till kaffet varje torsdag ända sedan de startade nån gång i början av februari. Nu får han vänta i nästan ett helt år tills dess att det är dags igen.

Maken åkte till Björkbacken och hälsade på sin mor när vi kom hem, själv tog jag och tvättade ett fönster och bytte en gardin. Man måste passa på när det finns inspiration och lust.


  • "Jag har en enkel filosofi; Fyll det som är tomt, töm det som är fullt och klia dig där det kliar." Alice Roosevelt Longworth 1884 - 1980. Amerikansk skribent och kolumnist
 
Vi hörs!

onsdag 23 mars 2016

Steg 6

Jag drog högsta vinsten idag. Högsta vinsten i livets lotteri. På Falu lasarett berättade läkaren för mig att jag är frisk från den cancer som jag hade i bröstet. Ingen efterbehandling behövdes heller eftersom de fått bort allt - ett område på 12x6mm - vid operationen. Det enda som blir nu är kallelse till mammografi varje år istället för vartannat. Den förändringen tar jag med glatt hjärta kan jag säga.

På morgonen tog jag och maken en promenad i solen. Vi gick genom Engvalls skog och där är så vackert. I dag strilade solstrålarna ner genom den glesa skogen och hade det inte varit för den föreståndande resan till Falun, så hade jag njutit ännu mer än jag gjorde.
Det hade nog kommit lite snö under natten och det droppade så fint från taken.
Inne i Engvalls skog
Ett par Hyacinter fick det bland annat bli
på Plantagen.....
 

.....samt lite andra vårblommor

I kväll ska jag och maken fira med en bit smörgåstårta som jag köpt.
  • "Delad glädje är dubbel glädje". Lao-Tse 604 f.Kr - 531f.Kr. Kinesiskfilosof och författare till taoismens heliga bok.
Vi hörs!

söndag 20 mars 2016

Mycket tankar

Vårt äldsta barnbarn Edvin - nu snart 15 år - våren 2006 med
2 enorma istappar.
 
Jag har blivit lite lat. Lat när det gäller mitt bloggande men det kanske är så när man går i väntans tider. Tankarna riktar in sig på sånt som ska komma. Jag menar alltså samtalet med läkaren på Falu lasarett om en eventuell efterbehandling efter min bröstoperation.
Det konstiga är ju också att man hör talas om fler och fler och nästan varje dag - om folk som har cancer i varierande grad. Usch ja.

Det var lika när man väntade barn. Aldrig hörde man väl talas om så många som väntade barn och aldrig fick man väl reda på så mycket om hur det var att föda barn. Ingenting var för smärtsamt att berätta för den som gick där med magen i vädret.

Jag försöker hålla mig sysselsatt och inte tänka på skräckhistorierna utan tänka på alla som det har gått bra för - och det är många.
Under tiden så får man hitta på nåt kul. Som att vårstäda till exempel. I går efter en promenad så blev det "datarummet". Där samlas det mycket damm, men nu känns det genast mycket fräschare. Jag passade också på att baka några limpor. Det var perfekt att göra degen, ta en promenad medan den jäste och sen grädda medan jag putsade fönster.
 
Det goda frukostbrödet
Visst blev jag trött på eftermiddagen/kvällen men det är så mycket skit på TV så man kan lika gärna ligga i sängen och lösa korsord.
  • "Naturen helar - läkaren hjälper". Latinskt ordstäv
Vi hörs!

torsdag 17 mars 2016

Morgonpromenad

I går blev det ytterligare en "premiär". Ja,  egentligen inte men det var första gången sen i höstas som jag tog en promenad. Under hela vintern har jag haft många undanflykter för att promenera, men igår räckte dom liksom inte till och det var jag glad för.
Det var en fantastisk morgon/förmiddag.

Efter förmiddagskaffet så kom lusten att fixa till det lite, så jag fixade till lite på verandan. Det är ju ändå påsk snart.
 

Jag ställde ju ut mina tomatplantor häromdagen - i blomrummet - och maken laddade 5 råttfällor.
Alltså, jag begriper inte hur de kan klara att äta upp betet i fällan utan att en slår igen. Dessutom - förutom betet i fällan - så hade de ätit upp 20 st. tomatplantor och 8 st. paprikaplantor!

Precis nu så kom maken in och berättade att han tagit 1 st. mus. Alltid något. Den här gången var fällan gillrad med ost.
Nu har jag sått en andra omgång, få se hur den tar sig.
  • "En klok mus känner till mer än ett hål." Norskt talesätt
Vi hörs!

onsdag 16 mars 2016

Ytterligare en premiär

I går var det en alldeles otroligt vacker dag. Solen sken från en klarblå himmel, fåglarna kvittrade och flugorna surrade och inne på vår veranda var det 24 grader varmt. Eftersom jag hade gjort en  grekisk köttgryta i måndags, så kändes det rätt att äta den ute på verandan ( i grekiskt klimat) i går.
Tyvärr hade jag ingen tzatsiki men det gick alldeles utmärkt utan och bara med kokt potatis. Jag tar och delar med mig receptet här: Grytan blir bara godare om den får stå och "mojja" till sig nån dag.
STIFADO – grekisk köttgryta
 
  • Tillagningstid: Över 20 min
  • Svårighetsgrad: Medel
  • Portioner: 4

Ingredienser

Gör så här

1. Skala löken och skär den gula i bitar och finhacka vitlöken.
2. Bryn grytbitarna i olja, tillsätt lök och vitlök och fräs med ett tag. Häll i krossade tomater och vatten så att det täcker köttet. Tillsätt därefter buljongtärningar, socker, rödvinsvinäger, oregano, lagerblad, kanelstång och mald nejlika. Koka upp och skumma av fett och slaggprodukter. Koka i 1-2 timmar (beroende på köttets kvalitet).
3. Lägg i avrunnen syltlök och krydda med salt och peppar.
4. Servera grytan med kokt eller ugnsrostad potatis och haricots verts.

  • " Man kan inte leva av att bara slicka grytor ". Finskt talesätt
Vi hörs!

måndag 14 mars 2016

Tillbakablick


På kvällarna brukade vi ta en promenad bortåt staden för att äta middag. Vi gick förbi ett avtorkat fält där fåren nogsamt betade av de ytterst få gröna strån som kom upp. Vi passerade fotbollsplanen som var tom på ditvägen, men oftast full av ungdomar när vi gick hem - efter att solen gått ner. Vi gick längs havet. Havet som ibland låg lugnt och där vågorna bara välvde sig i dyningar, men som också kunde vara härligt fräsande med vita vågkammar ända in mot stranden.

Mitt bland allt det här så växte det en blomma. En blomma som jag är säker på att den inhemska befolkningen kallar ogräs men som jag tyckte var så fin. En blomma - lite lik Flitiga Lisa med blommor som hade varierande färger - på samma planta. Jag tog naturligtvis ett skott och nu 6 månader senare, så blommar den med nån enstaka blomma. Kul. Nu har jag tagit reda på att blomman heter "Mirabilis jalapa" men kallas även för Underblomma.
En lätt överblommad blomma
Gårdagen var en sån där önskedag med strålande sol och fågelkvitter. Jag dukade till förmiddagskaffe på verandan. Premiär för säsongen.
  • "Nu vaknar alla Guds fåglar små". Bernhard Severin Ingemann 1789 - 1862. Dansk författare
Vi hörs!

söndag 13 mars 2016

Krig

Min bloggande granne Göran, skrev idag lite om att ha hundar omkring sig. Vi här i Hansgården har alltid haft djur omkring oss, från det att vi flyttade hit i mitten av 1970-talet.
Det har varit hundar, katter, kaniner, får, hästar, höns och ungtjurar. För tillfället finns bara höns men det är väl egentligen inte så "bara" det. Maken har fullt upp med att pyssla och att föra krig mot äggtjuvande skator och från hönsätande hökar.
Ibland saknar jag något annat. En hund eller en katt. En hund som man kan ta promenader med eller en katt som kan hålla mössen borta. I vinter har vi - trots att vi saknar katt - varit förskonade från möss inomhus. Däremot har jag haft odjuren ute i blomrummet. Dom har gnagt - som små bävrar - på nästan varenda övervintrad pelargon. De stumpar som blev kvar var det ju bara att slänga på komposten.
Här syns hur "musbävern" har gått fram

Nu på förmiddagen ska jag ställa ut tomatplantorna som kommit upp. Maken ska få gillra flera fällor så får vi väl se hur det går. Om inte, så startar jag krig mot mössen.
  • "Avsikten med alla krig är fred". Aurelius Augustinus 354 - 430. Romersk biskop och kyrkofader.
Vi hörs!

fredag 11 mars 2016

Duvhök

Jag blir snart tokig på allt strul med mobiloperatörer. Den nya operatören har skickat SIM-kort att stoppa i telefonerna så vi ska kunna komma igång. Jag har pratat med den gamla operatören så de ska öppna (portera) numren så att vi ska kunna behålla våra gamla nummer. Det har dom naturligtvis inte gjort så nu sitter jag här och ska ringa och klaga - men det är bara det att det inte finns någon du kan prata med. Du får bara ett nummerval. Jättedåligt.

Annars verkar det som om våren har kommit. Det droppar så härligt från taken och maken var till och med ut och dikade på gården i går. Solen kom fram lagom till lunch och nu snart kan man sätta sig i lä utomhus och bara njuta.

Tyvärr så har Duvhöken också vaknat av solen. Den var på besök i hönsgården i går och tog sig en höna och skrämde halvt livet ur de andra 15.  Nu sitter dom inne i hönshuset och kurar och vill inte ens gå ut i fägården trots att det är stängt med en nätdörr. Det är bara att hoppas att äggproduktionen inte stannade upp.

  • "Sök godheten överallt och när du finner den, locka fram den ur sitt gömställe och låt den visa sig fri och utan skam". William Saroyan 1908 - 1981. Amerikansk författare av armenisk härkomst.
Vi hörs!

torsdag 10 mars 2016

En afklädd karl

Jaha, då har man kommit igång något så när efter operationen. Det stod i papperen att man inte skulle köra bil  förrän 48 timmar efter operationen. Jag förstår det. Det känns skakigt i kroppen ännu fast nu har det gått den tiden, men jag har inte så bråttom med att åka någonstans. Maken får väl skjutsa mig upp till affären idag så det i alla fall blir någon mat inhandlad.

Eftersom skrivtorkan fortsätter så ska jag förmedla er en kunskap utan värde, men lite kul faktiskt.
Citerat ur boken Calendarium - sällsam historia var dag i året av John Bernström

Den 10 mars 1735 instiftades Kongliga Ritaracademien på initiativ av överintendenten Carl Gustaf Tessin: planen var att bibringa infödda svenska konstnärer "den perfection, att de äfwen så wäl som främmande mästare och emot långt mindre betalning wid nya slottet kunna brukas". Akademieleverna samlades i konungens nuvarande audiensrum, beläget i översta våningen av Stockholms då ännu ofullbordade slott, "där fyra dagar i weckan ifrån 6 til 8 om aftnarne en afklädd karl warder satt i någon tienlig stälning". Den avklädde karlen fick av statsmedel 200 daler kopparmynt i årslön.

 



  • "Dåliga konstnärer beundrar alltid varandras verk". Oscar Wilde 1854 - 1900. Brittisk författare och samhällskritiker.
Vi hörs!

onsdag 9 mars 2016

Gamla bilder och steg 5

 
Olika stadier i Ingrid  Hans liv. Hittade de här korten i min dator. Lite kul faktiskt att kolla in kläder och frisyrer. Kortet längst upp till höger är från min konfirmation och klänningen har min mamma sytt. Den var ljusblå och hårfärgen var naturlig. På de andra korten är det nog lite si och så med det - naturlig hårfärg menar jag.
 
Nu är steg 5 - operationen - gjord. Det blev en jobbig dag från att gå upp strax efter kl. 4 och till jag var hemma igen klockan 21.
Det var mycket förberedelser direkt på morgonen med insprutning av radioaktiv vätska och sen "inplantering" av de 4 ståltrådar som omgärdade det sjuka stället. Sen var det vänta, vänta och vänta. Vid lunch var det emellertid min tur. Uppvaknandet var inte trevligt. Blodtrycksfall och kräkningar men efter ytterligare intravenös vätska och nån slags medicin, så lugnade allt ner sig. Jag fick komma till en sal vid 16-tiden och där fick jag ytterligare dropp och världens godaste youghurt (Yoggi vanilj) i allafall kändes det just då som det godaste jag ätit på länge. klockan 19,30 var värdena så stabila att de kunde skicka hem mig och det var bästa sonhustrun Malin som kom. Hon var turligt nog i Falun på föräldrainformation i äldsta sonens skola så det passade ju ypperligt.
 
Behöver jag nämna att jag sov som en liten gris inatt? Nej det förstår ni kanske.
  • "En halv läkare i närheten är bättre än en hel på avstånd." Ordspråk från tyskland
Vi hörs!


måndag 7 mars 2016

Återbud

I morse ringde telefonen klockan 8. Det var Falu lasarett som undrade om jag kunde ta en återbudsplats för min bröstoperation - i morgon. Det var ju ingenting att fundera över, operationen ska ju göras, så jag tackade ja. Klockan 07.15 ska jag vara på kirurgen på Falu lasarett, sen får vi se när jag är klar och kan bli hämtad.
Nu känns det lite pirr i magen, men jag är helt övertygad - innerst inne - att det kommer att gå jättebra.
Vilken tur att det finns färdiglagad mat för maken i frysen. Jag vet att han fixar det utan att jag finns tillhands, men jag själv känner mig lugnare om jag vet att han får i sig ett riktigt mål mat.

Jag brukar inte sitta och titta på Vasaloppet på TV och det gjorde jag inte i går heller. Jo, jag gick in och slog på när åkarna var i Moraparken. Sen tittade jag på spurten och slog av.

På eftermiddagen tog jag fram ett av de broderier som jag har på gång. Jag fick det av Gun-Britt Asplund (tidigare distriktssköterska i Siljansnäs) hon hade köpt det för många år sedan och sen hade det bara blivit liggande. Nu ska jag försöka göra det klart. En jättefin duk med ett lite gammeldags motiv. Efter mycket detektivarbete hittade vi i syföreningen garner som passade (det fanns inte något sånt med) så nu är det bara att jobba på. Mönstret och duken är från 1955, och nedanstående motiv ska broderas på 4 sidor tillsammans med en bård runt om. Jag tror att det blir jättefint!
  • "Omtanke om djur är intimt förknippad med god karaktär; och jag kan försäkra att den som är grym mot djur inte kan vara en god människa. När en människa bryr sig om alla levande varelser, då och endast då är hon ädel." Siddhartha Gautama - Buddha 563 f.Kr - 483 f.Kr. Indisk religionsstiftare.
Vi hörs!

söndag 6 mars 2016

Snöskottning och matlagning

Ja, visst fick vi ett riktigt bakslag på våren i fredags. Snön vräkte ner och det kändes alldelse rätt att hålla sig inomhus.
I går fick maken starta upp traktorn och köra snön av gården. Det kändes lite som onödigt arbete på fredagen eftersom det späddes på med mer snö hela tiden. Det rasade dessutom ner en massa snö från vårt uthustak och den blir så tung så den går nästan inte att ta bort med handkraft.

Själv passade jag på att laga lite mat eftersom jag tagit fram både älgfärs och älgstek ur frysen.
Av köttfärsen blev det köttfärssås Bolognese och av steken en helt vanlig söndagsstek. Till den ska jag göra en kantarellsås och det tänkte jag att vi skulle ha i dag efter Vasaloppet.

Eftersom jag har frysarna ute i uthuset  så får jag påminna mig själv att ta in kött och lägga i frysen inne, för då kan man - när andan faller på - laga till någonting. Det är ju bra att ha lagad mat att ta till om lusten till matlagning skulle tryta.
Nu har jag skrivit upp rotfrukter på inköpslistan eftersom jag tänkt att laga till några olika soppor och frysa in.
 
  • "Mycket kyla finns bland oss människor efterson vi ej vågar visa den hjärtlighet som finns inom oss." Albert Schweitzer 1875 - 1965. Tysk/fransk teolog, organist, filosof och fysiker. Nobelpris fredspris 1952 för sitt grundande av Lambarene sjukhuset i Gabon i västra centralafrika.
Vi hörs!

lördag 5 mars 2016

Det kunde ha varit här.


På den temagudstjänst som Almo by stod som värd för 1998, så läste Margareta Oskarsson en dikt av Walter Eldh. Siljansnäskonstnären som även skrev dikter. Han var född i Åhl, men gifte sig och flyttade till Hallens by i Siljansnäs. Walter Eldh levde mellan 1902 - 1984. Jag greps av texten i den här dikten, det är ungefär som en dalmålning fast i text. Nya testamentet i vår närhet. Visst är det en kittlande tanke?
 
Det kunde varit här
 
Det kunde varit här han föddes
i ett stall i Almo by
då stjärnan lyste över Granbergs klack
och månen stod i ny.

Det kunde varit här som änglasången ljöd
i sluttningen av Hallberget
då Maria låg i födslonöd.
 
Det kunde varit hit de vise männen kom
på bygatan bland gråa hus och härbren någon gång.

Det kunde varit här han sprang som barn
och lekte invid Siljan med barkbitar och flarn.

Det kunde varit här han gick med sina män
emellan Klockarberg och Fornby, vår käre gode vän.

 Det kanske var i Näsbybyn han hjälpte nån i nöd.
Det kanske var i Tasbäck han väckte upp en död.
 
Och bergspredikan passade
från Björkbergs högsta topp
han talade till människor
och gav dem tro och hopp.

Det kunde varit hemma uti min örtagård
han låg i bön och tårar en natt så grym och hård.
 
Det kunde varit kullen därovan våran by
med trenne svarta kors som restes
mot gråtung aftonsky.

 Det kunde varit där i rosig morgonväkt
med koltrastsång i snåren
och vårljum västanfläkt.

Det kunde varit där en ängel stod på vakt
invid den tomma graven
där svepningen var lagd.

Det kunde varit här bak Fjällbergs blåa kam
man såg i vita skyar hur han lyfte och försvann.

Men ändå lever han och vandrar på vår jord
än talar han med varma kärleksord.
Det lyser som av stjärnstoft än i hans kära spår,
det lyser klarare och klarare för varje år som går.
 
Vy från Björkberget
Vi hörs!

fredag 4 mars 2016

Längtan del 2

Manuela har en dröm, en längtan som hon haft i 25 år. Att rättvisa skall skipas och att de skyldiga skall få stå till svars för sina onda gärningar. Idag ser det ut som hennes dröm kan bli verklighet. General Pinochet kan kanske komma att ställas till svars för sina fruktansvärt grymma handlingar. Manuela kommer aldrig att få tillbaka sin son som torterades och som de till slut skar halsen av, men hennes längtan efter att rättvisa skall skipas, kan nu äntligen bli verklighet och ett svagt hopp av framtidshopp kan börja gry.

Vi sitter långt ner under markytan. Hit ner når inte dagsljuset. Det är en gräslig plats att vara på. Men detta till trots så lever här nere flera hundra barn. Så kallade gatubarn. Vi befinner oss i Santiago eller är det kanske Bukarest. Stadens namn är av mindre betydelse. Det som däremot är av betydelse är barnen som bor här. De sover i gamla kartonger eller i någon lump som de hittat. På dagarna hänger de uppe på stan. Torkar vindrutorna på bilar som stannar vid rött ljus i någon korsning. Ibland får de en slant. Den går bland annat till lim. Lim som de använder att berusa sig med. För att dämpa hungern och för att fly från den verklighet som de lever i. Kanske drömmer de i limruset om en värld där det finns plats för dem. En plats i ett riktigt hem med en mamma och pappa som bryr sig om dem och att de kanske till och med kan få gå i en skola.
Längtan och drömmar. Två saker som både kan vara ljuvliga och svåra, men som ändå på något vis är nödvändiga för att vi skall fortsätta framåt. Det behöver inte betyda att vi är vilsna, utan att vi har en lust att gå vidare för att kanske få se vår dröm slå in.
Till sist kan jag inte låta bli att fundera på de som till döds misshandlade John Hron utanför Göteborg och som sedan - ett år efteråt - skändade hans gravplats. Har de drömmar? Har de en längtan efter något? Har dom en framtidstro?
  • "Bara det att ha ett ställe att längta till är ett värde i livet." Barbara Ring 1870 - 1955.Norsk författare.
Vi hörs!

torsdag 3 mars 2016

Längtan del 1

I går tog jag mig själv i kragen och röjde en del bland mina papper. Längst in i skrivbordslådan så hittade jag några papper från november 1998. Det var dels programmet från Almo bys temagudstjänst "Längtan och Framtidstro" och så också min "predikan" på samma tema.

Samma tema skulle man med lätthet kunna ha även idag men idag så tror jag att fokus skulle ligga på flyktingarna - om deras längtan och framtidstro.

När jag skrev ner det som jag skulle framföra, så skrev medierna mycket om hemlösa och om gatubarn.

Eftersom jag fortfarande lider lite av skrivtorka, så tänkte jag delge er det som jag skrev om år 1998.

Martin Luther King sa en gång: I have a dream.... Han hade en dröm om ett samhälle där alla skulle kunna leva tillsammans, för hans del kanske det mest rörde sig om svarta och vita.
 
 Vi är säkert många som drömmer och längtar. Vanliga drömmar om att vinna på trav eller på Bingolotto. Att vinna en sudd med pengar så man kan leva bekymmerslöst.

Bertil är 48 år. Han är resemontör. Jobbade för ett stort företag med många uppdrag utomlands. Han har en son och en dotter som båda har familjer, egna hem och arbeten.
Bertil miste sitt arbete för 5 år sedan när bolaget slogs ihop med ett annat bolag. I sin frustration över att inte längre vara behövd på sitt arbete, började Bertil att dricka mer och mer. Han hade varit utomlands så mycket att det inte fanns så många vänner här hemma som han kunde prata med. Att frun hade ett arbete att gå till på mornarna gjorde inte heller saken bättre. Det var ju han som var karl och skulle försörja familjen och barnen hade ju sina arbeten, sina familjer och sina vänner.

I dag lever Bertil på gatan tillsammans med många andra. Både kvinnor och män som kommer från liknande förhållanden. Nu har han vänner, men han längtar. Längtar och drömmer efter ett jobb, en varm säng att sova i och att få se sina barnbarn.
 
  • "Ett hem det är fästet vi vi reste med murar trygga. Vår egen värld, den enda vi mitt i världen bygga." Verner von Heidenstam 1859 - 1940. Svensk författare. Nobelpris i litteratur 1916.
Vi hörs!

onsdag 2 mars 2016

Svackor

Jag har haft en skrivarsvacka. Ibland blir det så och då är det ingen idé att ens försöka  krysta fram någonting.
Det var "min" grupp på väntjänsten i går och som vanligt är det härligt att träffa de boende på Björkbacken. Tyvärr så ser man ganska tydligt att många tacklar av och inte orkar vara med. Varken på "gymnastiken" eller bara på att sitta med vid frågesporten. De flesta sitt/ligger framför TV:n och sover eller sover i sina rum.

Efter lunchen var jag upp till företagshuset för att få lite massage. Axlar och nacke. Anki som masserade, sa att det var typiska smärtor om man kört bil mycket och det har jag ju gjort nu i vinter. Är sen inte vädret det allra bästa, ja då spänner man sig extra mycket.
Nu känns det mycket bättre och det är skönt.
 
Jag letade efter en bra bild på massage, men det enda jag kunde hitta var människor med leende ansikten eller som på "min" bild, halvsovande. Okej, det kan vara jätteskönt, men oftast när man söker hjälp så gör det ONT. I allafall i början, innan musklerna har mjukats upp.
  • "Ingen succé utan ansträngning". Sofokles 496 f.Kr - 406 f.Kr. Grekisk dramatiker och tragediförfattare.
Vi hörs!