Ett av korten i almanackan för år 1999 är från kyrkskolan i Siljansnäs år 1922, Övertexten "Tukt och lärdom". Det som slog mig när jag tittade på bilden var att alla flickor hade en s.k. "hackubandshätta" på sig. Alltså en hätta som man knöt under hakan. Varför hade man det? Det var inte så att flickorna hade sockendräkt på sig utan de gick i vanliga kläder - och en hätta.
Jag tänker på den diskussion som vi har i dag när det gäller de muslimska kvinnornas schalar. Alltså inte burka eller niqab ( den heltäckande klädseln ) utan seden att dölja sitt hår. Vi tycker att det är konstigt, "ett påfund av män" och liknande.
Jag tog och slog upp det här (intressant att veta) och hittade då den här förklaringen:
Grunden är att kvinnans hår sedan alla tider anses ha stark attraktionskraft men att kvinnan inte får fresta män till sådana tankar som de inte bör hysa. Alltså ska hon dölja sitt hår för andra män än den hon är gift med.
En judisk ortodox kvinna bär alltid något som täcker huvudet när hon går ut.
Muslimska kvinnor har sin döljande slöja.
I äldre svensk klädedräkt bar gifta kvinnor alltid något slags huvudduk, medan de ogifta – som fick lov att te sig lockande för ungkarlarna – hade mindre mössor som inte dolde håret.
- "Folk som inte har rött hår, vet inte vad sorg är." Lucy Maud Montgomery 1874 - 1942. Kanadensisk författare. Känd för sina böcker om "Anne på Grönkulla" .
Vi hörs!
Tankeväckande!
SvaraRaderaTankeväckande!
SvaraRadera