onsdag 11 september 2013

Utflykt

Min granne Göran kom i går in med en blomma som han hittat på en promenad nere vid sjön. Vi slog våra kloka huvuden ihop och försökte lista ut vad det var för en blomma och till slut lyckades det. Inte genom att slå i böcker, utan att söka på nätet. Det visade sig vara en Jättebalsamin "Impatiens glandulifera". Arten härstammar från västra Himalaya och är introducerad i Sverige och på de brittiska öarna, där den numera ses som en invasiv art och bekämpas.
Nåväl jag tog kameran med mig och åkte först ner till badplatsen i Almo där vandringsleden startar. När jag klev ur bilen såg jag att jag hade en del nyfiken publik:
Ledartjuren kom ända fram till stängslet.........
........medan hans kompisar höll sig på behörigt avstånd.
Jag började gå och förundrades över hur många blomsterarter det faktiskt fortfarande blommar, trots att det är i början av september.
Ängsklocka, Brunört, Rödklöver och Midsommarblomster
Smörblomma, Johannisört, Höstfibbla och Tistel

Förgätmigej, Baldersbrå, Knutarv och Vitklöver
Efter ett tag kom jag fram till Ormbäckskärret. Det är spångat och fint efter leden, men utanför den så är det oländig och snårig terräng. Fåglarna älskar det så det måste bevaras som det är. På våren/försommaren sjuder det av fågellivet här men nu var det tyst.
Efter ett tag så får jag syn på den livskraftiga Jättebalsaminen. Här verkar den ha funnit sig tillrätta bra. Blomman är jättevacker, men det kanske finns anledning till ett varnande finger att inte låta den få ta för sig för mycket. 
Den sprider sig genom att dess frön exploderar och sprider sig över stora områden. Jag hittade faktiskt ett recept ute på nätet. Ni får det här nedan. Tycker ni det låter gott så vet ni att växten finns nere vid Ormkärret.

Jättebalsamin med getost och rostade solrosfrön

Jättebalsamin, Impatiens glandulifera
Jättebalsamin är en frodig ogräsväxt som växer vid vägrenar och i oländig terräng. Dess stjälk har en kraftig smak och kan användas på samma sätt som bladselleri. Bladen har en smak av vitpeppar och blommorna en milt söt smak. Du kan servera jättebalsamin till exempel till rökt fisk och kalla kötträtter.
4 personer
4 stjälkar från jättebalsamin
0,5 näve blommor från jättebalsamin
8 blad från jättebalsamin
100 g getost
4 msk mjölk
havssalt
svartpeppar
2 msk solrosfrön eller andra frön eller nötter
1 dl socker
1 citron
2 dl vatten
Gör så här 
  • Tvätta och torka örterna noggrant.
  • Pressa saften ur citronen och riv 1/8 av citronskalet till getostfyllningen.
  • Rör getost, mjölk och rivet citronskal till en jämn massa och krydda med havssalt och peppar.
  • Rosta solrosfröna i ugn i 180 °C i 10 minuter.
  • Bryn sockret i en panna tills det har fått en gyllenbrun färg och tillsätt vatten och citronsaft. Låt koka upp. Blanda ned fröna.
  • Skala balsaminstjälkarna på samma sätt som rabarber och skär dem i bitar.
  • Lägg upp ingredienserna på en tallrik och servera!

  • "En klok kvinnas största klokhet består i att inte visa sin klokhet". Virginia Woolf 1882 - 1941. Engelsk författare
Vi hörs!

1 kommentar:

  1. Trevligt du gick ut och tittade. Väl värt kan jag förstå!

    SvaraRadera