måndag 30 september 2013

Reservdelar

explosion 1
Nog finns det många reservdelar. Det gäller bara att hitta rätt

Reservdelar till gamla maskiner kan vara svåra att få tag på. Jag trodde att det var så lätt när jag pratade med en kille på Bosch service. Han skickade en påse med packningar - FEL! Jag ringde igen och pratade med samma kille och vi gick igenom det hela en gång till. "Ja, nu vet jag vad det är för packning  du ska ha." sa han och skickade en påse - FEL. Nu har jag ringt och försökt förklara men det är svårt för de säger att vissa delar är omgjorda och ser inte likadana ut. Jag tog några kort på packningen och där den ska sitta, och skickade i väg det i ett mail så nu får vi se då. I annat fall så får jag väl köpa en helt ny degbunke, men den kostar 1300 kronor. Men det är klart, ser man till alternativet att köpa en helt ny maskin, som kostar mellan 3500-4000, så är det ju inte så mycket att fundera på. Jag använder ju också maskinen - kanske 3 gånger i månaden så det kanske är värt det. Vi får väl se vad dom svarar på mitt mail.
också ett vintersovrum (björnide)
Jag och maken har flyttat in i vårt vintersovrum. Nu ska jag bara städa lite i det ordinarie sovrummet och i rummet bredvid, sen så ska vi stänga till under vintern och inte ha någon värme på. Det ska väl i alla fall göra lite på elräkningen.

  • "Du måste drömma innan dina drömmar kan gå i uppfyllelse." Abdul Kalam. Indiens president år 2002 - 2007

Vi hörs!

söndag 29 september 2013

Tejpad blomma

Kinesiologitejpning, är något som man hållit på med inom idrotten i många år. Nu slår det igenom mer och mer inom den "vanliga" sjukvården. Dottern som råkat ut för tennisarmbåge fick sin arm tejpad av sjuksköterskan på företagshälsovården. Maken blev tejpad i sin onda axel av en skolsköterska på sommarbesök i Almo och nu är det min tur.
Jag var till Anki på Siljansnäs Friskvård i Företagshuset och hon hade precis varit på en kurs i att tejpa. Hon masserade min ömma rumpa riktigt ordentligt först - för att mjuka upp och få igång blodcirkulationen. Sen tejpade hon  en "blomma". Det heter egentligen smärtkorset men blomma låter inte så farligt.
Tejpen fungerar så att den "lyfter upp" skinnet och främjar därigenom blodcirkulationen som gör att läkeprocessen kan underlättas.
Så här ser det ut 
Nu ska tejpen sitta tills den lossnar eller runt ca. 5 dagar. Under tiden ska man röra sig som vanligt samt gärna stretcha "rumpmuskeln". 
  • "Folk som åker i fängelse är inte bara förbrytare - de är definitionsmässigt förbrytare som har misslyckats." Tidningen The Times
Vi hörs!



lördag 28 september 2013

Hantverk

När man reste till eller från ön Spetses i slutet på 1980- och i början av 1990-talet, så fick man vara i Athen ganska lång tid innan man blev körd ut till flygplatsen eller Piraeus. Många gånger har jag varit uppe på Akropolis och tittat på de berömda resterna av det stora templet Parthenon och templet med Karyatiderna. Mycket intressant men det som fascinerade mig mest vid den platsen var skulpturerna inne på museet. Skulpturer som prytt bland annat Parthenontemplet. Hur någon kunnat mejsla ut muskler och senor så perfekt - i marmor. Fantastiskt!
Herde med kalv
Hund
Ett annat slags hantverk är det som man ägnat sig åt på just ön Spetses. Man har tagit hand om stenar som spolats upp av havet. Bara svarta och vita stenar. Sen har man lagt stenarna i mönster. Mönster som visar bilder av sådant som haft betydelse på just den här ön och dess historia.
Ormen är kanske inte speciell för just Spetses,
men i den grekiska mytologin.

Här lägger man stenar som ska bli ett ankare.
Spetses har en gammal sjöfarartradition.
På Azorerna fanns också den här typen av hantverk. På trottoarerna i huvudstaden Ponta Delgada var det lagt vackra mönster, dock inte av kullerstenar utan av släta stenar. Det kan vara rester från kakeltillverkning men jag är inte säker. Vackert i alla fall och ett otroligt jobb.
Det var i de äldre delarna av staden som man kunde se dessa
fina trottoarer
Varje gata hade olika mönster

  • "Ingen är smed från födseln."  Ordspråk från Finland
Vi hörs!


fredag 27 september 2013

Städdag

Hur orkade man med att städa och fixa hemma och samtidigt jobba heltid? Jag ställer mig den frågan nu i eftermiddag efter att ha höststädat den nedre våningen (det är bara 4 rum kvar däruppe), jo jag har ett rum kvar här nere, men det får vara för i dag. Nu är jag trött i både fötter och rygg, men ischiasen verkar ha fått sig en rejäl knäpp i går på gymnastiken, för idag så är det faktiskt lite bättre. Jag kommer att gå på massage i alla fall - det tycker jag att jag kan unna mig.

Tvättmaskinen har gått för fullt och en dag som i dag är jag glad att jag kan hänga tvätten uppe på höskullen. Det har faktiskt "regnat". Å ja vars det är inte mycket, men i alla fall så pass att det blev lite blött på taken.
Maken har varit hos sin kusin i Insjön och hjälpt honom att lägga nytt golv i ett rum och faktiskt är det ganska skönt att ha en dag alldeles för sig själv. Han tycker säkert samma sak - att få vara utan "käring" en dag.
  • "Genom sig själv känner man andra." Svenskt ordspråk
Vi hörs!

torsdag 26 september 2013

Ischias och sotning

Kylan håller i sig nattetid och det fina vädret dagtid. Emellertid så blåste det kallt i dag och det är viktigt att sätta på sig kläder. Lite konstigt känns det ju efter den varma och lättklädda sommaren.

På träningen idag, så hade jag riktigt ont av min ischias. Har pratat med Anki i Siljansnäs om eventuell massage, och hon lovade att ta sig an mig på söndag. Massage med varma stenar. Det blir säkert jättebra.
Hot stone massage
Maken sotade idag. Det är skönt att han kan göra det själv så man slipper passa på sotaren. Han gick en kurs på brandstationen för ett antal år sedan och så fick han ett certifikat på att han får sota sin egen fastighet. Sotarmästaren kan komma och  göra stickkontroll så man ska skriva ner för varje gång man sotar, men det är ju enkelt gjort.
I dag bestämde vi att eftersom jag håller på med höststädningen, så passade det riktigt bra att han sotade först.
  • "Varje en av oss bär på sitt eget helvete." Virgil 70 f.Kr - 19 f.Kr. Romersk poet och författare till det romerska nationaleposet Aeneiden.
Vi hörs!

onsdag 25 september 2013

Borlängeresa


Ricin, fin som snittblomma också
Efter en riktigt kall natt, så blev det en vacker dag. Jag satt ut en termometer på verandan och den visade 20 grader vid lunchtid - 14 grader utomhus. Solen värmer upp jättebra.
Jag var till Borlänge fram och tillbaka, träffade min syster och överlämnade hennes födelsepresent, 2 plantor Höstanemon. Vi satte några Astrar i minneslunden, drack en kopp kaffe och så vände vi hemåt. Hon till Hedemora och jag till Almo.
Det var jättemycket folk på parkeringen vid det nya köpcentrat bredvid IKEA. Det öppnades ju 1 butik i går och ytterligare 1 eller 2 idag. Mycket folk kommer det väl att bli i flera veckor nu framåt eftersom IKEA själva ska öppna i oktober.


Jag fortsatte emellertid till Helenas växthus i Djurås där jag köpte Ljung till blomlådorna och 3 st. Cyklamen att ha i köksfönstret.
Cyklamen i 2 olika storlekar

Ljung som ska lysa upp i blomlådorna
Jag började med fönstren i hallen nu vid hemkomsten men köket ja det får bli eftermiddagsnöjet i morgon - putsa fönster och fixa upp nya gardiner. På fredag får det bli TV-rummet och data-rummet som får rena fönster och vintergardiner.

  • "Alltid gör det sitt till sa myran när hon pinkade i sjön"
Vi hörs!

tisdag 24 september 2013

Örtsalt

Kylan smyger sig sakta på. Det blåser kallt och för oss som den här sommaren/hösten blivit så bortskämda med värme, känns det lite tufft. Det tar ett tag att vänja sig.

Efter mitt uppdrag med väntjänsten, tog jag och plockade in mina blommor - de som var kvar ute. De som blommar mest, har jag ställt in på nya verandan. Där kan de stå ett tag så vi får njuta av blommorna ett tag till.
Jag gjorde också tre små flaskor med örtsalt. Rosmarin- och citronsalt, Parmesan- och basilikasalt och Timjansalt.
Nu ska jag prova de här blandningarna  få se om det blev nåt bra. Citron- och Rosmarinsaltet kan man använda till kyckling, fisk och ugnsstekta grönsaker, Parmesan- och basilikasaltet används med fördel till pasta och Timjansaltet är väl det mest användbara. Det kan användas till matbrödsbak, kött, såser, soppor, grytor, gratänger och fisk.

I morgon blir det en tur till Borlänge där jag ska sammanstråla med min syster. Vi träffas vid Stora Tuna kyrka där vi ska lämna några blommor i minneslunden, dricka en kopp kaffe och bara prata en stund.
Jag passar nog på att gå in på Helenas växthus i Djurås och kollar om det finns några fina krukväxter till mitt köksfönster. Det ska bli trevligt!
Helenas växthus i Djurås
  • "Argumentet liknar ett armborstskott - det är lika effektivt antingen en jätte eller en dvärg har skjutit av det." Francic Bacon 1561 - 1626. Engelsk filosof, advokat, vetenskapsman och statsman
Vi hörs!

måndag 23 september 2013

Gammal vänskap och Ricin

I kväll har jag varit på en "tjej"träff med mina gamla arbetskamrater. Det är drygt 4 år år sedan vi jobbade i hop. Kul att träffas är det i alla fall även om samtalsämnena nu börjar tryta. Tidigare pratade vi jobb, semestrar, chefer m m, men nu är det 2 som pratar jobb och 3 som pratar om pensionärslivets "mödor".

Tänk att vi fortfarande - i slutet av september - kan sitta på vår glasveranda och äta lunch och dricka eftermiddagskaffet. Temperaturen är ganska stadiga 21 grader  och det känns riktigt skönt att kunna förlänga ute- ätar-säsongen lite.
De gamla dörrarna blev så fina när vi målat dom i den gamla orginalfärgen, och för att lysa upp det hela lite så plockade jag några rönnbärskvistar och hängde upp.


När jag satte ner vårlökarna häromdagen, så blev jag tvungen att gräva upp det två stora plantorna Ricin, som jag sådde i våras. De hade växt sig riktigt höga och var så vackra med de röda bollarna och de mörkt grön/röda bladen.

Ricin (Ricin communis)

Morgondagen är fulltecknad. Träning först och sen direkt till Björkbacken för väntjänstuppdrag.

  • "Livet är inte att ha de bra korten på handen. Livet är att spela de kort man har, väl." Josh Billings 1818 - 1885. Pseudonym för Henry Wheeler Shaw. Amerikansk humorist och forskningsresande.
Vi hörs!

söndag 22 september 2013

Lek och bus


Det blev en trädgårdsdag idag och ganska mycket blev gjort. Jag tvättade växthuset med högtryckstvätten och det känns riktigt skönt.
Nu är alla ömtåliga blommor inställda i blomrummet och där får de nu stå i 7 månader. Inte klokt egentligen - bara 5 månader som man kan ha dom framme och njuta.
Gladioluslökarna har fått komma upp och ligger nu torrt och svalt. Rosmarin, Citrongräs och Basilika är upptagen från örtsängen och inställt för vinterförvaring. De andra örterna kan klara sig ute.
Blomsterlökarna är planterade och nu väntar jag på regn för det är riktigt torrt i backen.
I går kväll när jag och maken satt och tittade på TV, så började det att låta utanför fönstret. Det "gnilade" på fönstret och fnissades utanför och när vi tittade ut så såg vi några mörka figurer med ficklampor. Det var barnbarnen tillsammans med en kompis som var ute och busade. Pojkarna hade frigolit som de gned på fönstret så det "gnilade". När jag var i deras ålder då "spelade" vi hartsfiol

Hartsfiol
Det var innan man började bygga hyreshus på Hagalund i Borlänge och då det fortfarande var mest gamla kåkar där. Vid den tiden - mitten på 1950 - så gick det många skrönor om "svarta damen". Då var man faktiskt lite småskrajsen att vara ute på kvällarna.
Jag tycker det är kul att pojkarna är ute och småbusar, det har ungar gjort i alla tider och det finns inget ont i deras lekar. Kan man sen "skrämma" farmor och farfar, ja då är ju kvällen räddad.

  • "Lek är glädjens redskap." Danskt ordspråk
Vi hörs!

lördag 21 september 2013

En fullmatad lördag

Förmiddagen började med en resa till Insjön. Clas Olssons fick ett besök liksom Gundhes blommor. Vi passade också på att fika hemma hos makens kusin.
På Clas inhandlades en del smått och gott, bland annat dessa små fina flaskor som jag tänkte fylla med egengjort örtsalt.
På trädgården köpte jag en massa blomsterlökar som jag ska plantera ut i morgon. Det blev Scilla, Snödroppe, Kungsängslilja och lite låga tulpaner. Jag kan redan nu se framför mig vad vackert det kommer att bli. (hoppas jag)
Efter lunchen så kokade jag lingonsylt på 5 kg lingon och så bakade jag en sats med frukostbullar,
Vinterförbrukning (och kanske lite mer)
Frukostbullar på grahamsmjöl
och eftersom jag hade tänkt tillbringa dagen utomhus i trädgården i morgon, så har jag nu börjat förbereda för morgondagens lunch. Då tänkte jag nämligen att vi skulle äta Soutzoukákia (grekiska avlånga köttbullar).
Sen får det vara bra för idag. Då gör jag kväller och tittar på V75 på TV.
  • "Det finns inget smutsigt arbete, smutsigt kan bara samvetet vara." Ryskt ordspråk
Vi hörs!

fredag 20 september 2013

En höstdag vid Flaxan

Ja idag har vi varit i sommarstugan, mellan Skenshyttan och Ulfshyttan. Vi hade med oss barnbarnet Yavanna och vi började dagen med en kort fika vid Duvnäs. Väl framme vid Flaxan, som stället heter, började vi med att titta efter kantareller men det fanns inte ett spår eller kanske ska det heta - inte ett spor.
Vädret var helt underbart och det var alldeles lugnt på sjön.
Förberedelser för bryggupptagning

Vackert!!
Till maten måste man ju ha lite vatten, så det fick vi gå upp och hämta i brunnen. Yavanna tyckte det var spännande att se om det skulle komma nåt vatten när det inte fanns nån kran.
En ny upplevelse- att inte skruva på en kran för att få vatten.
Vi gjorde upp en brasa i kaminen eftersom det var lite kallt och ruggigt inomhus och vi skulle sitta där och äta. Efter en stund så värmde kaminen skönt och vi kunde sätta oss till bords och äta Jordärtskockssoppa med ostsmörgås och varmkorv med bröd.
Efter maten så bar jag och Yavanna brädor som skulle med hem till Almo och vi fick ihop ett stort lass på släpvagnen.
Det fanns mer brädor under huset som skulle med hem, men eftersom lasset var tillräckligt stort så lät vi det ligga kvar - tills nästa gång.
  • "Jag är mer intresserad av vad jag upptäckter än vad jag uppfinner." Paul Simon. Amerikansk sångare, gitarrist, textförfattare, kompositör och skådespelare.
Vi hörs!

torsdag 19 september 2013

Höstdimma

Plus 3,4 grader i morse. Det var riktigt friskt när jag gick ut och hämtade tidningen men efter en liten stund så sprakade det så skönt i vedspisen så då var det inte så ruggigt längre.
Dimman låg riktigt tät när jag och maken åkte in till Leksand och det tog faktiskt ett bra tag innan den lättade helt. Nu i skrivandets stund, så skiner solen.

Maken är ute och plockar lingon och jag tar reda på lite tvätt. Sen ska jag väl koka lingonsylt. Det behövs till vintern havregrynsgröt. Havregrynsgröt plus lingonsylt = Gott!

Häromdagen så kom det ett paket med växter från en firma som heter Hortogreen. Det var några lavendelplantor, 2 olika sorters Solhatt samt ett par höstanemoner som min syster skall få. Plantorna är så kraftiga och fina och så bra förpackade. De levereras också direkt hem till huset. Jättebra! Jag tog och planterade  mina plantor direkt och min syster ska få sina nästa vecka. Jag tänkte ta mig till Borlänge då och skaffa lite höstväxter till mina blomlådor och en del nya krukväxter att ha inomhus.
Höst vid sommarstugan
I morgon blir det arbetsdag vid sommarstugan. Bryggan skall tas upp, verandan ska kläs in, några läktbrädor ska spikas upp och en hel del gammalt virke ska tas med hem. Barnbarnet Yavanna ska följa med. Det blir bra det, då kan vi leta efter kantareller också.


  • "Barn tänker inte på den tid som gått eller den tid som kommer. De njuter av ögonblicket, vilket få av oss gör." Jean de la Bryére 1645 - 1696. Fransk hovman och författare
Vi hörs!

onsdag 18 september 2013

En tomhet


Beskedet kom idag på morgonen, att Kristian Gidlund avlidit under tisdagen. Kristian var trummis i borlängebandet Sugarplum fairy och han sommarpratade i somras om sin cacer som det inte fanns någon bot för.
Han gav ut en bok "I kroppen min" och han bloggade under samma namn. Jag har inte orkat läsa hans bok men jag har följt hans blogg. Det sista inlägget gjorde han den 8 september alltså 10 dagar före sin död. Han skriver då att resan börjar närma sig sitt slut och idag fanns det en kort text på hans blogg, där någon anhörig skriver och berättar vad som hänt. I den bloggen finns ett par rader skrivna av Kristian själv:

 "Så föll ett långsamt regn genom trädgården. 
Och jag gick ut för att stilla en oövervinnerlig törst."  

Kristian Gidlund

Jag har ända sedan jag hörde nyheten på radion, haft en låt inne i huvudet. Det är Gustav Frödings "Strövtåg i hembygden" som framfördes av borlängegruppen Mando Diao, vid riksdagens högtidliga öppnande - igår. Jag kände inte Kristian Gidlund, men han berättade om sin sjukdom på ett sätt som väl inte kunde lämna någon oberörd. Väldigt sakligt, men med stråk av sorg över allt som han inte skulle få uppleva - ett eget barn till exempel. Kristian skulle ha fyllt 30 år inom kort.

  • "De döda är inte borta, de har bara gått ett stycke i förväg."
Vi hörs!

tisdag 17 september 2013

Största enskilda "parti"

I kyrkovalet i söndags blev de som protesterade mot ombyggnaden av Siljansnäs prästgård, det största enskilda "partiet".
Socialdemokraterna fick 41 röster, Centern, 42 röster och Påsk fick 70 röster. Det var de "stora" partierna. Men sen visade många av Siljansnäs befolkning sitt missnöje genom att rösta blankt, och det blev 113 röster. Nu är inte poströsterna räknade ännu, men röstsiffrorna visar i alla fall att väldigt många är missnöjda med den kyrkopolitik som kyrkorådet sysslat med de senaste åren. Bra!

Min gamla Bosch köksmaskin (hushållsassistent), som jag fick 1974, har lite problem med en packning i degskålen. I dag fick jag ett telefonnummer till en firma och efter uppgifter om tillverkningsnumret och mycket letande i pärmar, så kunde killen i telefonen plocka fram (förhoppningsvis) rätt packning. Nu väntar jag på att den ska komma i brevlådan. Fantastiskt. Det visar att kvalitet lönar sig.
Bäst i test att göra deg - på sin tid
  • "De bästa och vackraste ting i världen kan inte ses eller röras, utan måste kännas, med ditt hjärta". Helen Keller 1880 - 1968. Amerikansk författare och föreläsare.
Vi hörs!

måndag 16 september 2013

Hösten

Första syföreningsdagen på höstsäsongen. Det börjar bli glest i leden bland deltagarna. För att vi ska kunna fortsätta det arbete som så många kvinnor före oss har gjort, så behöver vi rekrytera flera och gärna lite yngre. Lättare sagt än gjort eftersom många nyblivna pensionärer gärna vill njuta av den nya ledigheten (jag själv resonerade likadant), men att sitta tillsammans i 2 timmar/vecka och prata lite och samtidigt göra lite nytta, det är inte betungande alls, det är bara trevligt.
Trevlig samvaro
Ett nytt alster
Regnet kom idag. Inte så mycket - än så länge - och det blev riktigt höstlikt på en gång. Samtidigt som det känns vemodigt att vintern är i antågande, så känns det faktiskt lite skönt att få sitta i fåtöljen med en lampa eller några ljus tända.
 Just nu sitter jag och lyssnar på en CD med Saxdalens Manskör. Den heter Helgdagskväll vid timmerkojan och är från ett sångspel som handlar om kolare och deras liv. Naturligtvis är texterna gjorda av Dan Andersson.


  • "Okunskap är tankens skymning, en skymning utan måne och stjärnor". Confusius 550 f.Kr - 479 f.Kr.
Vi hörs!

söndag 15 september 2013

En salig blandning

Röstningen till kyrkovalet var då avklarad. Ni som läst min blogg tidigare kanske förstår att jag röstade blankt. Dvs. jag har visat mitt intresse, men inte ansett att det finns något parti eller någon person som jag har förtroende för inom de politiska partierna gällande kyrkliga frågor.
Nåväl nu är det bara att vänta. Vänta på att valsedlarna ska räknas och vänta på att få reda på vad den slutliga kostnaden för ombyggnationen av prästgården blir. En försiktig gissning är att kostnaderna kommer att uppgå till en bra bit över de 6 miljoner som var avsatt för ändamålet. Den troliga kostnaden kanske blir runt 11 - 12 miljoner. Är det verkligen värt det?

Under den senaste veckan har jag sett att det sitter ovanligt mycket rovfåglar uppe på stolpar och vägskyltar. Enligt sonen så är det Ormvråk, de allra flesta är ungfåglar som sitter och spanar efter föda. De flyttar ju neråt Europa under vintern så de vill väl äta upp sig lite. De är vackra när man ser dom sväva uppe i luften och riktigt grova när man ser dom på nära håll.
Spaning efter en smaskig sork
När vi landade med färjan på ön Thassos nere i Grekland, så såg jag en Lom bland alla fiskmåsarna i hamnen. Den låg och simmade så fint. Dök ibland - precis som man kan se dom hemma i Byrviken. Det visar sig att en del lommar övervintrar i havsvikar, så det här exemplaret hade väl - som en del svenskar - hittat ett varmt och soligt vinterboende. Smart Lom!

Vacker fågel
  • "Det finns gott om politiker som förväxlar egensinne med styrka". Aldo Moro 1916 - 1978. Italiensk politiker.
Vi hörs!

lördag 14 september 2013

Greklandskänningar

Värmen håller i sig. Det är drygt att jobba i trädgården, antagligen för att man inte är van sån här värme den här tiden på året. Fleecetröja är väl det som man haft på sig tidigare år, inte shorts och linne.
Under vår semester, så hyrde vi en bil en dag och åkte till en marknad och till en liten bergsby. Marknaden var ganska liten med många stånd tätt,tätt. Mycket frukt, grönsaker, kryddor och blommor. Det man inte är van vid från marknader här hemma, var att de försökte överrösta varandra med sina erbjudanden

Den lilla bergsbyn heter Kallirachi, och var en vacker men backig by. På det stora torget med de många, stora Platanträden satte vi oss ner för att äta lunch efter vår rundvandring i byn.




Vi fick reda på att dagens special var Get - grillad på spett eller vegetarisk paj. Vi valde Get.
Maken åt med god aptit och ansåg senare att det var det godaste han ätit på hela semestern. För min del kan jag säga att jag tyckte inte det var otäckt, men nu har jag provat och jag kommer inte att äta get igen.

Tyvärr så tyckte massor av getingar också om maträtten, så det var lite jobbigt när man inte visste om det bara var get på gaffeln eller både geting och get.


  • "Man kan inte skaka hand med knuten näve". Golda Meir 1898 - 1978. Israelisk politiker
Vi hörs!

fredag 13 september 2013

Arbetsdag

I dag blev det en trädgårdsdag. Det har ju lovats regn så jag tyckte det var bäst att komma i gång med en del saker. Bland annat så flyttade jag två rosenbuskar. Det kan ju vara bra när regnet kommer så man slipper vattna så mycket. Det är ju lagom varmt också, så de har en chans att rota sig ordentligt.
Sen grävde jag upp en jätteplanta med Kungsmynta. Den ska ge plats åt några Lavendelplantor som jag beställt.
Kungsmynta (Origanum vulgare)
Tomaterna som fanns kvar men fortfarande var gröna, de plockade jag av så de får mogna och så slängde jag plantorna. Jag såg också att jag måste städa ur växthuset med högtryckstvätten. Det var mycket spindelnät och annat.
Några långa, olämpligt placerade grenar sågades av och så fick svarta vinbärsbuskarna en mycket välbehövlig gallring.
Nu väntar jag på regnet så får vi se hur mycket det blir, om jag ska bli tvungen att ta in mina pelargoner också. Det visar sig.
Det är ju synd om den här ska regna sönder
Det börjar också bli dags att köpa blomlökar som ska planteras på lämpliga ställen.
  • "Det ligger risker i hänsynslösa förändringar, men större risker i blind konservatism". Henry George 1839 - 1897. Amerikansk politisk ekonom 
Vi hörs!

torsdag 12 september 2013

Brasafton

I går kväll var jag och maken till Insjöns gammelgård och lyssnade till två trubadurer. Det var makens morbror Åke Lundeberg och Roger Broberg som underhöll. Insjöns Hembygdsförening ordnade det hela och det var så mysigt. Vi besökte gammelgården tillsammans med Christer och Viola som vi var tillsammans med i Grekland.
Roger Broberg och Åke Lundeberg
Duon underhöll med sånger av bland annat Dan Andersson, Evert Taube och Beatles. Åke läste dikten "En spelmans jordafärd" av Dan Andersson till ackompanjemang av Roger och det var så vackert och stämningsfullt så man satt och rös trots värmen från brasan. En liten historia klämdes också in emellanåt. 
Det var trångt och mysigt och Hembygdsföreningen bjöd på kaffe, juice, smörgås och kaffebröd. Veden sprakade i den öppna spisen och vi kunde bara sitta och njuta.



  • " Att våga är att förlora fotfästet en stund, att inte våga är att förlora sig själv". Sören Aabye Kierkegaard 1813 - 1855. Dansk filosof och teolog.
Vi hörs

onsdag 11 september 2013

Utflykt

Min granne Göran kom i går in med en blomma som han hittat på en promenad nere vid sjön. Vi slog våra kloka huvuden ihop och försökte lista ut vad det var för en blomma och till slut lyckades det. Inte genom att slå i böcker, utan att söka på nätet. Det visade sig vara en Jättebalsamin "Impatiens glandulifera". Arten härstammar från västra Himalaya och är introducerad i Sverige och på de brittiska öarna, där den numera ses som en invasiv art och bekämpas.
Nåväl jag tog kameran med mig och åkte först ner till badplatsen i Almo där vandringsleden startar. När jag klev ur bilen såg jag att jag hade en del nyfiken publik:
Ledartjuren kom ända fram till stängslet.........
........medan hans kompisar höll sig på behörigt avstånd.
Jag började gå och förundrades över hur många blomsterarter det faktiskt fortfarande blommar, trots att det är i början av september.
Ängsklocka, Brunört, Rödklöver och Midsommarblomster
Smörblomma, Johannisört, Höstfibbla och Tistel

Förgätmigej, Baldersbrå, Knutarv och Vitklöver
Efter ett tag kom jag fram till Ormbäckskärret. Det är spångat och fint efter leden, men utanför den så är det oländig och snårig terräng. Fåglarna älskar det så det måste bevaras som det är. På våren/försommaren sjuder det av fågellivet här men nu var det tyst.
Efter ett tag så får jag syn på den livskraftiga Jättebalsaminen. Här verkar den ha funnit sig tillrätta bra. Blomman är jättevacker, men det kanske finns anledning till ett varnande finger att inte låta den få ta för sig för mycket. 
Den sprider sig genom att dess frön exploderar och sprider sig över stora områden. Jag hittade faktiskt ett recept ute på nätet. Ni får det här nedan. Tycker ni det låter gott så vet ni att växten finns nere vid Ormkärret.

Jättebalsamin med getost och rostade solrosfrön

Jättebalsamin, Impatiens glandulifera
Jättebalsamin är en frodig ogräsväxt som växer vid vägrenar och i oländig terräng. Dess stjälk har en kraftig smak och kan användas på samma sätt som bladselleri. Bladen har en smak av vitpeppar och blommorna en milt söt smak. Du kan servera jättebalsamin till exempel till rökt fisk och kalla kötträtter.
4 personer
4 stjälkar från jättebalsamin
0,5 näve blommor från jättebalsamin
8 blad från jättebalsamin
100 g getost
4 msk mjölk
havssalt
svartpeppar
2 msk solrosfrön eller andra frön eller nötter
1 dl socker
1 citron
2 dl vatten
Gör så här 
  • Tvätta och torka örterna noggrant.
  • Pressa saften ur citronen och riv 1/8 av citronskalet till getostfyllningen.
  • Rör getost, mjölk och rivet citronskal till en jämn massa och krydda med havssalt och peppar.
  • Rosta solrosfröna i ugn i 180 °C i 10 minuter.
  • Bryn sockret i en panna tills det har fått en gyllenbrun färg och tillsätt vatten och citronsaft. Låt koka upp. Blanda ned fröna.
  • Skala balsaminstjälkarna på samma sätt som rabarber och skär dem i bitar.
  • Lägg upp ingredienserna på en tallrik och servera!

  • "En klok kvinnas största klokhet består i att inte visa sin klokhet". Virginia Woolf 1882 - 1941. Engelsk författare
Vi hörs!