måndag 31 augusti 2020

SEPTEMBER

 Bildresultat för september

 Tag ett ek-äpple S:t Michaelis dag, hafwer det flugor i sig, då betyder det ett medelmåttligt år. Är deruti maskar, betyder det ett godt år; men är det intet uti, så betyder det wisst helsot. Äro ek-äpplena mogna och tillika tomma, betyder mycket snö för Jul, derefter skall du wänta  mycken köld; men äro de innan fuktige, det betyder en wåt Sommar. Äro de magra, då blifwer hett wisserlig. S:t Michaelis natt tag upp dina hästar, om du eljest will de skola wara släta om wintren.

Fyra äro de Himmerdagar, den 18, 19, 20, 21, höres thordön, det tecknar fruktsamt år och stor herredöd. Det är godt att åderlåta förutan på den 18 och 19; den sig då låter åder, han kommer i fara. Bruka får- och getmjölk, ät färsk ost, drick must, bruka örter och frukt, stänk bröd med salt och ät men akta dig för warmt bad.

Solen löper i Wigten, är godt att wandra, skära hår af, göra bröllop, kläda sig i nya kläder, så och plantera.

  • "Ju mer man vill, desto mer kan man."
Vi  hörs!

tisdag 25 augusti 2020

Hemlig resa 5

Så var det återigen dags för en utflykt. Denna gång till Avesta och Visentparken och ett besök i Säterdalen.

Jag och maken åkte tidigt eftersom vi hade en tid i Borlänge där vi skulle få den andra TBE sprutan. Det var kallt, +5 grader och väldigt dimmigt, i alla fall till Insjön. 

Efter sprutan åkte vi till minneslunden i Tuna kyrka och lämnade en liten bukett med solrosor från Hansgården. Sen satte vi oss i bilen och väntade på makens kusin Christer och hans fru Lola. De dök uppefter en stund och vi fortsatte färden ner till Avesta.

Väl framme drack vi vårt förmiddagskaffe och så gick vi in och tittade på de imponerande djuren.



Vi gick runt lite i parken och tittade, åt en glass och så åkte vi iväg till Säterdalen. På, för mig, okända vägar hittade vi till slut fram till Säter och Säterdalen. Vi åt våra medhavda luncher på parkeringen och så gick vi ner i dalen via ”fäbodstigen”. 

Väl nere i dalen blir allt genast tyst och lugnt. Ån rinner stilla omgiven av mycket frodig gräs och ormbunkar. Vi strosade runt lite och tittade bland annat på en alldeles nyordnad del av dalen. Det var en del av en gåva från Dalarnas län, till prins Gabriel (son till prins Carl Philip och Sofia) . Invigd nu i augusti.


Och så, efter en fin dag med goda vänner och fint väder, var det dags att åka hem till Hansgården. 

Vi får se om det blir fler utflykter. Jag tror det. Det finns så mycket fint att se runt omkring oss.

”Bara det att det finns glädje är en källa till glädje”. Hjalmar Bergman 1883-1931. Svensk författare

Vi hörs!

torsdag 20 augusti 2020

Lite läkarbesök

 Efter en vecka med sol och utflykt, så hamnade vi i vardagen. Maken har besökt både hörcentralen och en läkare angående sitt diabetes. Det känns skönt att ha fått prata med en läkare angående hans diabetes och efter diverse provtagningar ska han nu få åka till Falun för kontroller - i stället för Leksand. Falun har nog mer erfarenhet av hans krångliga sjukdomsbild än vad de har i Leksand.

Häromdagen åkte vi till "fästingbussen" som stod i Djurås. Där fick vi en spruta mot den fästingburna sjukdomen TBE (en form av hjärninflammation) nu ska vi ha några doser till sen så ska vi vara skyddade. Det finns områden i vår närhet där det finns mycket fästingar så det kan vara ett bra skydd.

Vi undviker att vara i skogen på grund av rädsla för fästingar - Vårdfokus

Hörcentralen var vi till idag och nu är han en nästan ny människa. Han fick en ny hörapparat och han är så glad för den fungerar väldigt bra. Det tycker både han och jag.

Vi har fortfarande haft tryckande värme men de senaste dagarna så har det kommit rejäla skyfall. Det har rensat luften bra. 

Växthuset är nu tömt och tvättat. Nu är det bara blomrummet som ska städas så det går att plocka in en del blommor när nattfrosten kommer.

  • "Kom ihåg att det kan vara en stor lycka att inte få sina drömmaruppfyllda". Dalai Lama
Vi hörs!

fredag 14 augusti 2020

Hemlig resa 4

 På tisdag börjar skolan och vi ville ta med våra barnbarn ut på en liten utflykt innan dess. Vi valde torsdagen den 13 augusti som visade sig bli en riktigt solig och varm dag.

Klockan 09.oo kom vår dotter och hämtade upp oss och så begav vi oss norrut. Målet var Orsa Rovdjurspark. En pärla på ett mycket lagom avstånd från Almo. Vi anlände ganska precis när de öppnade så det var ingen trängsel alls. Som tur var så hade varken Yavanna eller Noa varit i parken ( ialla fall inte vad de kunde komma ihåg) så det blev ju en upplevelse. Likaså för maken och mig själv som inte heller besökt parken efter det att dom fått in både Isbjörn, Tiger, olika Leoparder och Kodiakbjörn.

Vi började med att fika för att få lite ork att gå i de långa backarna och direkt efter det såg vi en stor vit sten i ett hägn. Stenen visade sig vara en Isbjörn. En mycket trött Isbjörn som inte var poseringsvillig alls.

Trots att hen låg ner så kunde man ana den otroliga storleken. Vi fortsatte uppåt och kom till de Persiska Leoparderna. Åh vilka djur! Vackra och smidiga. Tänk att det finns folk som kan skjuta dom för pälsen. Ofattbart.

Snöleoparderna hade gått upp och lagt sig i skuggan på ett tak så tyvärr visade dom bara upp ryggen. Men vad jag har läst, så kallas den också "spökkatten" på grund av sin förmåga att kunna gömma sig.

På väg upp till toppstugan och lunch så passerade vi hägnet med den stora Tigern, Amurtigern.

Ett imponerande kattdjur med enorma tassar.

Toppstugan bjöd på en svindlande utsikt över parken och dess omgivningar och efter lite mat och dryck så var vi redo för den sista etappen.

Björnarna höll sig lite för långt borta för att kunna fotograferas. De lekte i de vattenpölar som fanns men på ett ställe kom personalen och började slänga in frukt så då visade sig en stor hane. Det var ju kul att få se, i alla fall med ett stängsel emellan. Mötte jag en sån i skogen tror jag inte att det hade varit lika kul.

Värmen tog ut si rätt både på oss besökare och på djuren så vi begav oss hemåt, men naturligtvis måste vi stanna på Sollerön och köpa lite hallon och glass. Nöjda med dagen åkte vi sedan de få milen hem till Almo.

 

  • Hur kan det komma sig att vårt minne är tillräckligt bra för att in i minsta detalj bevara vad som hänt oss, men inte bra nog för att komma ihåg hur ofta vi berättat det för en och samma person. Francois de La ochefoucauld 1613 - 1680. Fransk hertig, hovman och författare.
Vi hörs!

tisdag 11 augusti 2020

Augustivärme

 

Det har blivit varmt igen - i alla fall på dagarna. Nätterna är skönt svala, likaså morgnarna. Det är väl lite typiskt nu när semestrarna är slut och skolorna ska börja. Jag och maken behöver inte tänka på det. Vi kör på lika året runt. Nu på torsdag ska vi i alla fall ta med barnbarnen på en hemlig resa tillsammans med vår dotter, deras faster. Den resan hoppas jag ska bli uppskattad.

Jag plockade de första tomaterna nyss. Som godis ungefär och mer kommer på min tomatstolpe. Blommorna växer så det knakar och jag kan bjuda grannar och besökande en bukett. 


Växthuset var jag på väg att rensa ur och göra en stortvätt på men det får vänta nån vecka, gurkorna växer fortfarande.

Huset i Tibble är tömt och urstädat. Jag och maken har kört hem ett lass ved och det blir troligen ett lass till.

När man bor som vi i en gammal jordbruksfastighet så känns ved som en rikedom. Ungefär som potatis i jordkällaren och hö på höskullen.

  • ”Den som försöker inbilla unga människor att det finns någon annan väg till rikedom än slit och sparsamhet är en lymmel och bedragare” Benjamin Franklin 1706 - 1790. Amerikansk statsman, författare och vetenskapsman.
Vi hörs!

torsdag 6 augusti 2020

Augusti

AUGUSTUS
"om solen  skin klar på Marie Himmelsfärdsdag, det är den 15 Augusti, betyder godt win-år.
 Från den 6 intill den 13 dag i Augusti, är bäst tid att så Wintersäd och sedan må man wäl så Wintersäd intill Bartholomei tid. Bartholomei afton förbjuda bönder, må upptaga hampa och lin. I denna månad skall man ingen läkedom bruka som är gjord av honung, så akta dig för mjölk och söt mat, och warm mat, och för win, ät poleja, grodeblad, bitter mat af kardemumma.
Den låter sitt blod den 19, 20 han lefwer ej det året omkring. Du må ej låta din åder på den 15 dagen utan du will dö 5 dagar derefter. Kommer thordön då kommer ock mycket sjukdom både öfwer menniskor ock fä.
Solen löper i Jungfrun. Då är godt att afwänja barn, bygga äktenskap eller fästa sig jungfru, men icke ligga hos henne"


"Saint Bartolomew

Helgon med minnesdag  24 augusti  inom västliga (romerska) kyrkligheten   och

Helgon med Minnesdag den 11 juni enligt östliga (ortodoxa) kyrkligheten

Romersk-katolsk och ortodox kristendom

Saint Bartolomew var en av Jesu tolv lärjungar (apostlar) Han kan ha skrivit ett nu förlorat evangelium, det nämns i andra skrifter från den tiden. Kan ha predikat i Mindre Asien, Etiopien, Indien och Armenien, kvarlämnade skrifter och lokala traditionen tyder på det.

Skyddshelgon

mot nervsjukdomar, neurologiska sjukdomar

för bokbindare, slaktare, skomakare, osthandlare, läderarbetare, murare, garvare och jägare"

Bolognese school-circle Guido Reni - The Martyrdom of Saint - Catawiki

Vi hörs!