torsdag 28 november 2019

Nytt och gammalt

Var och hälsade på i Svärdsjö häromdagen och fick posera med lille Mohammad och Rittal.Jag hjälpte Ehab med lite papper  som skulle fyllas i nu när de blivit ytterligare 1 person i familjen. Papperen från försäkringskassan var lätta men papperen från migrationsmyndigheten var desto svårare och krångligare. Jag kan nog säga att jag är ganska bra på det där med blanketter men här gick jag totalt bet. Hur ska man fylla i att ett barn,född i Sverige, med föräldrar som har svenska uppehållstillstånd i 4 år och med en syster som är svensk medborgare. hur ska man fylla i om han kommer att återvända till hemlandet?  Den frågan plus en massa annat gick inte att svara på utan jag fick be Ehab att åka till migrationsmyndigheten i Borlänge för att få hjälp.

Jag har en gammal bibel i min ägo - eller snarare i Hansgårdens ägo. Den är sliten och en del sidor fattas. Där Nya testamentet börjar står det att den är tryckt 1866. Fantastiskt vilken klenod.
Samuels andra bok ur gamla testamentet

Det snöar ute och det ser ut att bli en vit första advent. Det känns faktiskt riktigt bra med tanke på det skitväder vi hade tidigare i november. Nu hoppas vi att det får ligga kvar också.
I går när den första snön hade fastnat på träden, så satt det en stor flock med domherrar i vårt syrenträd. Tyvärr flög de när jag öppnade dörren för att ta ett kort, men vackert var det.
  • " Om vi ingen vinter hade skulle våren inte vara så angenäm. Om vi aldrig mötte motgång skulle skulle välståndet inte vara så välkommet ." Anne Bradestreet 1612 - 1672. Engelsk författare
Vi hörs!

söndag 24 november 2019

Gammel"mormor"

Häromdagen fick Baraa och Ehab en son. Förlossningen gick bra och jag skall åka och hälsa på den lilla familjen på tisdag. Baraa kallar mig för sin mormor så då måste jag väl bli gammelmormor åt både Rittal och Mohammed

Det ser ut som det ska bli lite kallare och det kan komma snö, så det kan vara på sin plats att åka nu.
Jag har tackat nej till mat denna gång eftersom jag vet hur mycket tid de lägger ner på det. Istället får dom gärna bjuda på en kopp kaffe och kanske en av Ehabs egenbakade baklavor.
Jag minns när de bodde på flyktingförläggningen i Siljansnäs och de fick dottern Rittal.
Ehab fick låna köket och bakade - jag tror - 5 olika sorters kakor, som han bjöd alla på.

I eftermiddag ska jag tjänstgöra som kyrkvärd i Siljansnäs kyrka. Det är en vanlig gudstjänst men med ett kort föredrag om Uppenbarelseboken till kyrkkaffet.
Det är också Julmarknad i Sockenstugan i Siljansnäs, men den tänker jag inte gå på. Det är julmarknader i nästan varenda by så här års men vädret är inte inbjudande.
  • "En baby är en ängel vars vingar krymper i takt med att benen växer." Franskt ordspråk
Vi hörs!


torsdag 21 november 2019

Lite barnsligt

Fy vilket grått och trist väder vi har för tillfället. I går verkade det som solen skulle titta fram men den visade sig endast några minuter.
Dimman lättar över Lera och Alvikt

Jag tog emellertid en tur upp till skogen och plockade lite mossa och gran- och enriskvistar. Idag har jag börjat med ett vinter/julbord på verandan. Jag gjorde alltid ett sådant när jag jobbade på Dalecarlia, det var ett uppskattat inslag i all juldekoration åtminstone av de yngre gästerna.

Vi hittade en kyrka gjord av klädnypor när vi städade i Tibble och den har jag nu stående på bordet tillsammans med ett par hus som jag gjort och lite annat. Så småningom kommer det att flytta dit tomtar och sånt men än så länge får bara sommartomtarna vara på plats.
En kyrka gjord av klädnypor. Härbret har maken gjort
Husen har tak med sand från Spetses Grekland

Passade också på att göra ett par enkla dekorationer till verandadörrarna när jag ändå var på lite lekhumör.
  • "Man kan förstå mer om en person efter en timmes lek, än efter en timmes diskussion."  Platon 427 f. Kr - 348 f.Kr Grekisk filosof, författare och matematiker.
Vi hörs!

tisdag 19 november 2019

Gammalt som gatan

I en gammal vacker s.k. timpask, hittade jag igår de äldsta papperen (hittills) från Hansgården. De var från 1840 och är sköra som silkepapper.
En timpask
Ett kvitto på lagning av väg 2 riksdaler 28 shilling
En bouppteckning
Kuriosa
Bouppteckningen är från Hans Anders Larsson, det är makens farfars morfars farfar. Svindlande.
 (tack till Göran Skarner som påpekade släktförhållandena)

Det nedersta papperet är nog nån form av kvitto. Tyvärr är årtalet borta men gammalt är det i alla fall.

Alla dessa klenoder ligger nu utslätade och i lätt press tills dess att jag hittar ett bra sätt förvara dom på. Vi vill gärna att de ska få följa med gården när/om den säljs tillsammans med den översikt som vår granne Göran Skarner nedtecknat.

  • "En människa är rik när hon har en dollar mer än hon har råd att ge ut." Bernhard M Baruch 1870 - 1965. Amerikansk finansman och politiker.
Vi hörs!

söndag 17 november 2019

Döden

"Jag har kommit för att hämta dig". Så säger döden (Max von Südow i filmen " Det sjunde inseglet.)

Under de senaste två veckorna har han haft mycket att göra i Almo och byarna runt omkring.  Inte mindre än 5 st.boende i - eller  med anknytning till Almo by, har han fått hämta. De flesta har ju  haft åldern inne så att säga - men det känns ändå som att en epidemi har dragit fram. Man påminns om sin egen dödlighet på nåt sätt.

Veckan har varit hektisk. I alla fall för en pensionär. Yoga i måndags, församlingsrådsmöte i tisdags, prova-på tillverkning av julkort i onsdags och vattengympa i fredags. På torsdagen när jag var ledig så bakade jag matbröd och i går lördag bakade jag sockerkaka. Kan vara bra att ha till nästa söndag då jag är kyrkvärd.

Har varit en tur till Svärdsjö. Baraa går ju i väntans tider och tiden gick ut i går. Ehabs (makens) mor har kommit från Tyskland för att hjälpa till.
Som vanligt bjöds det på mat.  En fantastisk lammstek, blev det denna gång. Så mör så den bara smälte i munnen.
Lammstek
Rittal och farmor
Rittal snart storasyster







Jag fick ett skrivbord när vi var i Tibble och städade. Skrivbordet stod i lanthandeln som svärfar och svärmor hade. Nu står det i Hansgården och jag är såå glad. Det passar verkligen in och en extra bonus var att jag hittade gamla papper i lådorna som hör till Hansgårdens historia. De äldsta från 1891. Tex ett gåvobrev på Hansgården till makens farfar Hans Anders Larsson från modern Karin Andersdotter. Det är svårt att läsa den gamla texten, men det är spännande.

18 oktober 1842 är det - hittills äldsta papperet som vi hittat, men det låg i Hans Anders gamla sekretär. Min syster ska hjälpa mig att tyda texten. Hon har hållit på med släktforskning i många år och har vana att läsa gamla dokument. Papperen är väldigt sköra så man får vara försiktig.

  • " Du kan inte hindra sorgens fåglar att flyga över ditt huvud, men du kan hindra dem att bygga bo i ditt hår." Kinesiskt ordspråk
Vi hörs!

måndag 11 november 2019

Syjunta eller oppsittu

Syjunta är ett vardagligt uttryck för en grupp som träffas för att sy, virka, sticka eller brodera, och för att umgås. Till skillnad från syföreningar är syjuntan ingen formell organisation eller förening, utan utgörs av ett antal vänner som träffas med varierande grad av regelbundenhet. Vanligtvis är deltagarna kvinnor som träffas hemma hos varandra.
Ordet "syjunta" har ett första belägg i SAOB 1897.[6][7] Syjuntor var ett vanliga sätt för kvinnor att träffas och umgås under början och mitten av 1900-talet men i och med kvinnans emancipation och inflyttningen till städer förlorade de under seklets sista decennier mycket av sin funktion som social mötesplats. Syjuntan blev så en umgängesform framförallt för äldre kvinnor på mindre orter, men vid millennieskiftet 2000 fick syjuntan ny popularitet, nu bland yngre kvinnor i storstäderna.[8] ( saxat från Wikipedia)
Här i Almo kallas det för oppsittu. Det är lika som ovan, käringar som träffas hos varandra mer eller mindre regelbundet för att handarbeta, dricka kaffe och prata lite.

För oss som träffas här i byn, är det en form av social gemenskap som är väldigt trevlig. Vi är inte så många, men det kan låta som väldigt många om vi hittar ett samtalsämne som engagerar. Inte vet jag om det blir så mycket uträttat hantverksmässigt, men som sagt det är ett trevligt sätt att mötas i vardagen.
Om en stund ska jag åka till Prästgården och gå igenom lite alster som vi i syföreningen har gjort. En del av det ska vi sälja på s.k. åror och en del på ett lotteri. Allt detta kommer att ske den 17 december på den grötlunch som kyrkan anordnar i Prästgården.
Pengarna från åror och lotter går oavkortat till hjälpverksamhet i kyrkans regi. Det känns bra att kunna hjälpa till - om än i det lilla.

  • " En hungrande människa mindre betyder en broder mer." Stig Dagerman 1923 - 1954. Svensk författare och journalist.

Vi hörs!
 

måndag 4 november 2019

Nya projekt

Maken har fått ett uppdrag. Nej då inte av mig för en gångs skull utan av sonen. Efterson äldsta barnbarnet har köpt en bil, så behövs det ett ställe att parkera den på - med tak.
Det finns en lång car-port med plats för två bilar och en husvagn, så nu bygger de på ett hål. Där kan den stå skyddad för snöväder och det finns också el dragen.

Kylan har kommit och idag när jag åkte in till Leksand så såg jag att det var en tunn ishinna på hela Alviken. Får vi bara ha uppehållsväder och lite sol så då får det gärna vara lite kallgrader.

I kväll ska jag (och fler Almo-bor) gå på yoga. En kvinna här i byn har dragit igång en yogaklass och det känns bra att slippa åka in till Leksand. Nu är det på hemmaplan - nämligen i Almo bystuga. Det har varit en provomgång och det kändes riktigt bra och avslappnande.

  • "Tråkighet är allvar utan innehåll." Ola Hansson 1860 - 1925. Svensk författare och poet. 
Vi hörs!

fredag 1 november 2019

Bondepraktikan - November.

 Bildresultat för bondepraktikan


" Gack i skogen Allhelgonadag, och uppleta en rå ek eller bok, sker deraf en spån, om denna spånen är torr, betyder det en warm Winter, är han fuktig då blifvwer Wintren kall.
S:t Andrea afton, tag ett glas, låt helt fullt med watten, löper mycket watten öfver, då blifwer året wått, men gifwer wattnet sig ned ofwan i glaset, då warder det året torrt.
Kommer S.T Mårtens dag på en Fredag, då skall fodret litet förslå det året. höres thordön, det tecknar ett godt år.
I denna månad gör intet swettbad, bruka warm mat, senap, agrimonia, litet warm getmjölk, deraf bekommer du ett wackert ansigte.
Arbeta och bruka drick till lefren. Låt inte åder den 16 och 17 dagen, som löper i Skytten. Gör bröllop, köp och sälj, arbeta med, och kläd dig i nya kläder." 

Det var mycket att tänka på förr i tiden. 
Agrimonia:  Enligt den virtuella floran:
Småborrar: Beskrivning. Fleråriga, mjukt håriga örter. Stjälk upprätt, med strödda blad, ibland med basal bladrosett. Blad parbladiga med uddblad, stipler gröna. Småblad avlånga med extra bladflikar mellan bladparen, kant tandad. Blommor tvåkönade, i toppställda axlika klasar.
 
Visa källbilden 


Vi hörs!