lördag 30 september 2017

Mot mörkare tider med färg

Hösten har kommit på allvar. Fast inte med så kallt väder - ännu. Dis och moln har dominerat den
senaste veckan och temperaturen har legat runt 13 grader.
Det blommar ännu i trädgården och det känns lite fel att plocka bort vackra blommor, men vi vet vad som väntar så det är "bara" att göra processen kort. Klippa ner och ställa undan. I vissa fall får det bli komposten.

Tomater skördar jag ännu men nu dröjer det många dagar innan de mognar. Det får bli att plocka av alltihop och lägga på ett bra ställe så de mognar i efterskott. Det går bra det också.
Morötterna är skördade och nu är det bara rensning av pallkragarna. Mina Ringblommor har spridit sina frön lite överallt tillsammans med en mörklila pensé och de ska jag försöka få bort liksom blasten på sockerärtorna. Jodå - det finns fortfarande lite att pyssla med utomhus.
 
Krasse och Ringblomma
Vildvin
Petunia
Hängpelargon
  • "Trädgårdar blir inte gjorda av att sitta i skuggan och ropa "Oh, så vackert!" Rudyard Kipling 1865 - 1936. Brittisk författare. Nobelpriset i litteratur 1907.
Vi hörs!

torsdag 28 september 2017

En ”liten” försening på 1 826 år


Periander Pio-Clementino Inv276
Periander av Korinthos

År 602 f. Kr föddes en idé hos Periander av Korinth, att gräva en kanal över det korintiska näset i Grekland. Periander eller Pyranthus, som han också kallades, var envåldshärskare i Korinth. Idén förblev en idé och Periander byggde istället en stenbelagd väg mellan Korintiska viken och Saroniska viken där man kunde rulla båtarna emellan.
Vägen kallades Diolkos
År 67 gjorde kejsar Nero ett nytt försök med kanalen men bristen på kapital och kejsar Neros död gjorde att projektet avbröts trots att arbetet kommit mer än halvvägs
Kejsar Nero
Det skulle dröja ända till  år 1882 innan projektet på allvar tog fart. Den fantastiska kanalen grävdes klar på 11 år och gör att vägen mellan Korintiska viken och Saroniska viken förkortas med ca. 34 mil.


Kanalen är 6346 meter lång. Djupet ligger på 7,5-8 meter och bredden vid vattenytan är 24,6 meter. Kanalens väggar är 87 meter och i stort sett helt lodräta.
Historiskta data från Wikipedia

En selfie med kanalen i bakgrunden
 
En bro som ser ut som ett mekano.
Jag och maken har varit vid kanalen vid två tillfällen och den är lika fascinerande varje gång. Tyvärr är inte staden Korinthos lika fascinerande – i alla fall inte att köra bil igenom.
  • "Prisa havet men håll dig på land." John Florio 1553 - 1635.
Vi hörs!
 
 
 
 
 
 

 

tisdag 26 september 2017

En resa i tiden

 
Den grekiska bronsåldern inföll mellan 1550 - 1050 f.Kr. I det område där jag och maken bilade under vår senaste semester, finns många fina lämningar.
I Mykene finns det en stor borganläggning och den berömda Lejonporten. Vidare finns här också Aigisthos grav och Atreus skattkammare. Utgrävningarna finns idag på UNESCOs världsarvslista.
Det finns många spännande historier att läsa om de här platserna både verkliga och myter.
Clytemnestra, vars gravkammare vi besökte, var drottning i Mykene under det trojanska kriget och  gift med kung Agamemnon.
Kungen offrade sin dotter för att grekiska skepp skulle kunna segla till Troja och när kriget var slut och kung Agamenon kom tillbaka hem, så dödades han av sin hustru som hämnd för vad han gjort med dottern. Sonen i familjen blev då rasande och dödade i sin tur sin mor och den här hemska och tragiska historien sägs ha inspirerat till flera av de berömda grekiska tragedierna.
Borgen i Mykene
 
Porten in i Clytemnestras gravkammare

Inne i gravkammaren
Posering framför Aigisthos grav 1994.
Svärmor, jag och maken
Det pampiga överstycket i Lejonporten



Sidostycket av Lejonporten
"Den värsta smärta en människa kan genomlida är att ha insikt i mycket, men kraft över inget." Herodotos 484 f.Kr - 425 f. Kr  Grekisk historiker
Vi hörs!

söndag 24 september 2017

Hälsohem/Spa

Flera hundra år före Kristus anlades ett hälsohem i Grekland. Nämligen i landskapet Argolis på Peleponesos. Man byggde bland annat upp ett tempel med en stor pelargång där folk fick sova, för att under natten få en uppenbarelse av gudarna, om bot mot sin sjukdom. Kring templet - Asklepiostemplet - byggdes upp en hel stad med både kapplöpningsbana och en stor teater. För övrigt en av de vackraste och bäst bibehållna i Grekland.
Det är fascinerande att tänka på om man ser till tidsaspekten. Över 2500 år före vår tid så fanns alltså ett hälsohem. Templet fick namnet efter Asklepios - läkekonstens gud inom den grekiska mytologin, men en del hävdar också att han var en riktig människa. Hur som helst så besökte jag och maken dessa fantastiska sevärdheter. Teatern är ju den som det är mest kvar av så det är den som fotograferas mest - så även av oss.
Amfiteatern Epidauros
Stigar kantade med skuggande pinjer

  • "Naturen är en läkande kraft." Hippokrates 430 f. Kr - 370 f. Kr. Född på Kos i Grekland och en av de mest framträdande inom läkekonsten.
Vi hörs!

lördag 23 september 2017

Semestern slut

Så var vi hemma igen då - jag och maken. Hemma till svalt väder och regn. Faktiskt så kändes det helt okey eftersom vi haft onormalt varmt där vi varit. Jag kommer säkert att klaga på vädret lite längre fram för så ska det ju vara, men just nu då så känns det skönt.
Det skönaste var nog i går kväll när vi körde in på gården, konstaterade att resan gått bra och sen fick gå upp och lägga sig i ett svalt sovrum, i sin egen säng och med sin egen kudde.

Vi har haft en skön semester med en del aktiviteter. i tre dagar så hyrde vi en bil och åkte runt på fastlandet. Runt förresten, upp och ner är nog en riktigare benämning. Jag tror inte jag har växlat så mycket mellan 1:an och 2:an samt vridit så mycket på en ratt som jag gjort de senaste dagarna. Det var många berg i vägen som man blev tvungen att åka över men det var också fina (om än kurviga) vägar längs med havet. Kan också meddela att staden Korinth inte är en rolig stad att köra i om nu någon hade tänkt det. Staden ska ha mellan 36- och 38000 innevånare och det kändes på en del ställen som om allihop åkte på samma vägar som jag.
  • "Eftertanken är alltid klokast" Euripides 430 f. Kr - 405 f. Kr Grekisk dramatiker

måndag 11 september 2017

Det är nära nu

Jag passade lite på mina barnbarn förra veckan. Jag skjutsade två av dom till skolan i Falun och hämtade dom på eftermiddagen. På fredagen laddade jag med mat hemma åt maken och åkte själv till Borlänge. Där stannade jag tills det var dags att hämta barnen och åka hem.
Det blev en riktigt mysig stund. Först landade jag på Kupolen där jag laddade upp med en cappucino och en croissant.

Därefter gick jag lite planlöst och tittade i skyltfönster. Satt ner och kollade folk och tog det allmänt lugnt. Därefter åkte jag till IKEA. Där strosade jag också runt utan någon inköpslista.
Sen tog jag och åkte till Blomsterlandet och köpte en bukett med snittblommor och därifrån for jag till minneslunden i Stora Tuna. Satte ner blommorna och bara satt en stund och tänkte tillbaka på mamma och pappa.

Väl hemma i Hansgården igen så lagade jag lite mat och barnbarnen kom över och åt.

I går söndag så var jag i kyrkan och därefter i Prästgården för lite information och de frivilliggrupper som finns i Siljansnäs församling. Kören underhöll och det var fantastiskt fint.
 
I dag har vi börjat på syföreningen och i morgon bär det iväg till sol och bad. Vi ska ägna oss åt det i 4 dagar resten av tiden tänkte vi hyra en bil och åka runt och vara lite kulturella.
  • "Ingen lag eller förordning är mäktigare än förståelsen." Platon 427 f. Kr - 348 f. Kr. Grekisk filosof, matematiker och författare.
Vi hörs!

torsdag 7 september 2017

Ett bra provisorium

Nu har jag fått ytterligare en bra plats att placera blommor på. I alla fall innan det blir för kallt. Det är på vår andra veranda som maken klädde in i somras. Det ska vara en dubbeldörr på den också, en liknande som är på den stora.
Eftersom vi åker iväg om några dagar och vädret är både regnigt, blåsigt och kallt, så ville jag ställa undan de krukor som står utomhus. De blommar som allra finast nu och att ställa in dem i ett mörkt förråd där ingen kan njuta av dem, det kändes inget vidare.
Jag och maken kom därför överens om att göra en provisorisk lösning - tills dess att han får tid att göra en dubbeldörr. Det blev väldigt bra men kan naturligtvis inte mäta sig med den andra.
Den tjusiga varianten
"vardagsvarianten"
Det blev riktigt riktigt bra inne på den nya verandan. Nu kan blommorna stå där tills den riktiga kylan sätter in, jag kan njuta av blommorna och de är skyddade från regnet.
Fick telefon nerifrån Spetses igår. Bodil, min väninna frågade vilket väder vi hade så jag talade om det: "Mulet, regnet hänger i luften och kyligt". "Ja vi har fått lite kyligare här nu" sa hon, "det beror på att det nog har regnat norr om oss." "Hur kallt är det då" frågade jag . "Just nu är det 26 grader" sa hon. "Okey, här har vi 12" sa jag. Då blev det tyst i luren.
  • "Om det är förnuftet som formar människan, så är det känslorna som leder henne." Jean-Jacques Rousseau 1712  1778. Fransk författare
Vi hörs!

måndag 4 september 2017

Oj vad tiden går

Maken har hållit till nere vid ån vid Kôlugnen ett tag nu. Han håller på att rensa upp efter bävern som började bygga ett bo vid dammluckan. Det har varit ett slitgöra men nu börjar vattnet rinna bättre och det går till och med att justera dammluckan.
Häromdagen kom han hem efter att ha flyttat stora sjok med kvistar blandat med lera/dy. Han berättade då att vi har "nåt kuli" som gömmer sig nere i ån. Nämligen Bäcknejonöga. När jag ser på bilder på den så kan jag för mitt liv inte förstå hur man kan tänka sig att äta den, än mindre kalla den delikatess. Nu är det visserligen den lite större varianten - Flodnejonöga som tas upp och säljs och när jag sökte på Google så förstår jag att den ska serveras stekt eller rökt och att folk står i kö för att få köpa den vid fiskstånden. Det finns även en större variant av Nejonöga, nämligen Havsnejonöga. Tycke och smak ska man som bekant inte diskutera så då gör jag inte det.


Sorgenti del Pescara 21 (RaBoe).jpg
Bäcknejonöga eller linål

Jag har sagt det tidigare: "Oj vad tiden går!" Om några dagar är det 20 år sedan sonen Anders och hans Malin gifte sig i Siljansnäs kyrka. Man kan knappt tro det, men okey då, tittar man på deras barn så förstår man att det är sant.
  • "Det krävs två för att göra äktenskapet till en succé men en för att göra det till ett fiasko." Herbert Samuel 1870 - 1963. Brittisk politiker.
Vi hörs!