onsdag 30 november 2016

Ofrivilligt uppehåll

Blå hyacint. Luktar gott!!

Tillbaka till civilisationen igen. Torsdagen den 24/11 grävdes telekabeln av och många hushåll blev utan fast telefoni och bredband. Grävmaskinsföraren anmälde direkt, sågverket anmälde på eftermiddagen, sonen anmälde på fredagen (för flera hushåll) och jag anmälde igår. Trots så många anmälningar så hävdade Telia igår när jag ringde, att de inte fått in någon anmälan.
När reparatören kom idag så talade han om att han har hela Dalarna som sitt distrikt, så det är väl inte undra på att det kan ta tid.


Syföreningen hade auktion i lördags och trots konkurrens med julmarknad i Leksand, så fick vi in ca. 17000 kronor. Inte så dåligt för en förening som nästan har dödsryckningar.
En tavla som jag ropade in på auktionen


  • "Teknik gör det möjligt för människor att få kontroll över allt, förutom över tekniken." John Tudor
Vi hörs!

onsdag 23 november 2016

Ett gäng storskrakar

Var på väg till Leksand i går förmiddag och passerade Byrviken. Ett flaxande och plaskande drog till sig min uppmärksamhet och jag stannade bilen och gick ur. Där ute i det kalla vattnet höll ett gäng Storskrakar på och busade. Ja, jag visste inte då vad det var för fåglar men efter att skickat ett kort till sonen, så fick jag besked. Jag tänkte att den samlat ihop sig i så stor flock för att flytta, men de flyttar inte sa sonen. Nu när jag sitter och skriver det här så var jag in och kollade lite om skraken och på Svenska Jägareförbundets sida står det:
Under senhösten och vintern samlas ibland mycket stora flockar av storskrake för att bedriva kollektivt fiske, så kallat skrakdrev.
Det var ett trevligt inslag i den annars fruktansvärt grå och disiga tisdagen.

På eftermiddagen var jag på Björkbacken och hjälpte till att servera kaffe med dopp till de gamla. Det var kyrkan (diakonin) i Siljansnäs som bjudit in till fika med underhållning. Kyrkoherde John Sund underhöll med gamla fina låtar. Det var många av de gamla som log igenkännande. Det är värt mycket det och gjorde att den trista dagen fick ytterligare ett litet skimmer
  • "Allt som simmar är inte fina fiskar." Norskt ordspråk
Vi hörs!

måndag 21 november 2016

Evig ungdom

Jag kom av någon ogrundad anledning att tänka på begreppet "Evig ungdom". Kanske var det för en bild som fladdrade förbi på datorn. En bild där min väninna dricker av vattnet från en källa på Kreta, som skulle just bidra med "evig ungdom". Jodå, jag drack utav det själv också och jag har även badat i en källa som skulle ge  - just det - evig ungdom. Jag kan väl säga som så att; "Det hjälpte inte"

Jag vet inte om det skulle vara nån höjdare. Så länge som man får vara frisk så är väl åldern inte direkt nåt att vara rädd för. Men där är vi människor olika. Jag googlade på evig ungdom och hittade det här på Wikipedia:
Ambrosia var jämte nektar gudarnas mat i den grekiska mytologin. Detta skänkte dem odödlighet[1] (och användes därför som sårsalva) och evig ungdom. Hebe och senare Ganymedes fördelade ambrosian bland gudarna.Man tror att de två termerna ambrosia och nektar från början var likvärdiga – Homeros och senare diktare beskriver ambrosia som mat och nektar som dryck, medan andra diktare har det omvända förhållandet. Båda substanserna är väldoftande, och kunde kanske användas som parfym – i Homeros verk används de som smörjelse. Enligt den tyske filologen och mytforskaren Wilhelm Heinrich Roschers bok Nektar und Ambrosia (1883) var nektar och ambrosia från början olika former av samma substans, nämligen honung i form av en dagg som likt manna fallit från himlen, och användes som både mat och dryck.
Aina dricker av vattnet från ungdomens
 källa i byn Spili på Kreta
Jag badar i ungdomens källa på Azorerna
  •  "All ungdom är en fara för sig själv." William Shakespeare 1564 - 1616. Engelsk författare och dramatiker.
Vi hörs!

söndag 20 november 2016

Kökspyssel

Så har ytterligare en vecka gått. Nu närmar vi oss första advent och syföreningens auktion. Idag bakade jag det näst sista. Ett par sockerkakor till kaffeserveringen och ett par kaksorter som ska säljas. Nästa vecka blir det ett grovt matbröd sen får det räcka.
Det var riktigt lätt att hålla på i köket idag så det fick bli en purjolökssoppa också. När jag ändå var igång.
Jag har två manliga "idoler" när det gäller matlagning. Gordon Ramsey och Per Morberg. Båda har så fantastiska recept och idag blev det pepparrotskött á la Morberg.

I går var jag och Pilgårdens Susanne upp till Siljansnäs och besökte utställningen "Tjugosomskapar".
Tjugo kvinnor i Siljansnäs som är småföretagare. Mycket folk var det och besökte så det blev nästan lufttomt men mycket intressant att se på.
Jag har nu gjort en intresseanmälan gällande kurs i saori-vävning. En japansk vävkonst som är ganska ny i Sverige. Kursen kommer att hållas i gamla församlingshemmet. Det ska verkligen bli spännande. Vad jag förstod så skulle man "glömma" allt man lärt sig tidigare om vävning. Att göra inslaget jämt och att hålla jämna stadkanter.

Bildresultat för saori vävning
Ett litet exempel på saorivävning

  • "En linjal är inte alltid rak." Robert Half
Vi hörs!

fredag 18 november 2016

Kvalitetstid

Supermånen
Om en stund ska jag åka till Falun och hämta barnbarnen. Deras föräldrar har ett möte i Uppsala och barnen vill hellre vara hemma.
Det får bli som förra gången; jag kör dem hem och de kan slappa av ordentligt i soffan med sina spel sen kommer de hem till mig och maken och äter middag. Vill dom sen stanna så får de gärna det men jag tror att de går tillbaks hem där de har alla prylar (spel och TV-kanaler) som de är vana vid.
Att vi får umgås i bilen och sen vid middagen, det är i alla fall kvalitetstid för både maken och mig.

Maken har kvalitetstid på tisdagarna. Då åker han upp till Siljansnäs och "stämplar" in på det som i folkmun kallas "Gubbdagis". Det är några gubbar som träffas i skolan träslöjdssal och där slöjdar de allt mellan himmel och jord under några timmar. Maken har hittills åstadkommit ett antal timrade härbren, smörknivar och nu är det slevar av olika storlekar och form, som gäller.
Städning ingår

  • "Sök endast gott sällskap  ty det är bättre att vara ensam än i dåligt sällskap." Booker T. Washington 1856 - 1915. Amerikansk författare och politiker.
Vi hörs!

tisdag 15 november 2016

Kuriosa

Ur boken Calendarium:

Den 13 november 1786 besöktes Stockholm för första gången av en kinesisk turist. Han hette Afock, var handelsman från Kanton och hade av en svensk affärsvän övertalats att medfölja en återvändande Ostindienfarare.
Kinesens klädedräkt och artiga manér väckte uppseende var han kom; hertiginnan Hedvig Elisabeth Charlotta och prinsessan Sophia Albertina bjöd honom på små supéer och han fick många presenter.
Afock i sin tur förundrade sig inte mindre över nordbornas kuriösa seder och bruk. Elias Martin ritade av honom, när han som bäst var i färd med att lära sig åka skridskor.

Så här skriver Ostindiska kompaniet:
Det första dokumenterade kinesiska besöket i Sverige skedde under Gustav III dagar när en nyfiken ung sydkinesisk handelsman, tillika tolk åt Svenska Ostindiska kompaniet, Afock, år 1786, besökte landet inbjuden av superkargören Olof Lindahl. När kungen frågade honom om han inte var förvånad över att Sverige hade så liten befolkning ska han ha svarat med kinesisk artighet: ”Ja, litet Fålke, män gote Fålket”


Södersluss i Stockholm på 1780-talet
  •  "En del människor är snällare än kloka." William Cowper 1731 - 1800. Engelsk skald
Vi hörs!

måndag 14 november 2016

Mora ToR

Det blev en riktigt fin gudstjänst igår. Kören blandade sig med kyrkobesökarna - som blev riktigt många- och så sjöng alla med i flera fina sånger. Dan Andersson tycker många om verkar det. Efteråt var det kyrkkaffe med bröd som Syföreningen bjöd på och många kom fram och tackade för att jag tjatat mig till den här temagudstjänsten. Nu är alla överens om att det ska bli fler. Vi har så många fina visdiktare i Sverige så det blir inte svårt att komma på nån till nästa gång.
En Domherre sitter och värmer sig i solen. Den här morgonen
var det  minus 13 grader
Maken och jag var till Mora i dag igen. Han behövde justera styrkan på sin hörapparat. Det gick så fort så vi var hemma igen i ett litet nafs.
I går kväll gjorde jag en matbrödsdeg av min nygjorda surdegsgrund. Den jäste under natten och så bakade jag ut den på förmiddagen och jag måste säga att jag är mer än nöjd med resultatet. Det blev jättegoda limpor. Då passade jag på att göra ytterligare en deg på ett annat sorts matbröd. Nu väntar jag på att det ska bli klart så jag kan testa det också. Mellan de båda baken så hann jag faktiskt med att baka en sats saffransskorpor. Bäst att köra på medan energin finns där.
Den här fina gubben sitter efter vägen till
Sollerön
  • "Det flyger så många fåglar mellan himmel och jord." Bernhard Severin Ingenmann 1789 - 1862. Dansk författare.
Vi hörs!

torsdag 10 november 2016

Vinter

I går och i natt kom snön. Minus 8 grader. Det är riktigt fint nu. Tyvärr verkar det inte som det ska hålla i sig mer än några dagar men vi "kan inga rå".
Jag har gjort en surdegsgrund idag. Förut har jag köpt färdig surdeg på ICA i Leksand men de har slutat ta hem eftersom den sålde för dåligt. Det tar lite tid och pyssel att göra en grund själv, men jag är ju pensionär och har egentligen ingen brådska. Häromdagen bakade jag en saffranskaka (vetebröd) och i morgon ska jag baka lite sockerkaka och småkakor. Vi ska ha på syföreningens auktion och sälja.
I går pratade jag med vår kantor Margareta om söndagens gudstjänst med Dan Andersson-tema. Vi gick igenom programmet och jag tror att det blir riktigt fint.
  • "Och vintern slog bro mellan stränder och öar, där lövskogens grönska låg vissnad och strödd, och vit över slogar på infrusna öar och vit över ängen, där Sizzi var född." Dan Andersson 1888 - 1920. Svensk författare och visdiktare. (Dikten Sizzi ur diktsamlingen Kolvaktarens visor från 1915.)
Vi hörs!

tisdag 8 november 2016

Gråväder

Det är gråväder. Minus 3 grader och snöflingor. Nedåt Sverige och efter ostkusten har vädret varit hemskt. Mycket snö och hårda vindar. Skönt att vi sluppit det här.
Halt har det emellertid blivit. I förmiddags skulle jag åka och handla och i kurvan vid Galberg ut mot Sollerövägen så kom bussen och sneddade i kurvar så det var mycket nära att den prejat ner mig i diket. Sandbilen hade varit där, men det är en vägkorsning där många kör av vägen om de svänger för tvärt och får sladd.
Jag har fått den nya boken som jag skrev om. Naturligtvis var jag ju tvungen att läsa det som författaren hade skrivit om Villa Marysol och mitt arbete där nere. När jag läser det som skrivits så är det lite grand som texten i Vår Herre och Dalkullan. Dalkullan som säger du till Vår Herre och pratar med honom som om det vore vilken som helst.
Jag vet att jag var tvungen att titulera herrskapet von Schinkel med "översten" och "fru von Schinkel"
men jag vet också att jag tyckte det var fruktansvärt svårt, så det hände vid flera tillfällen att de fick finna sig i att bli kallade "du" rätt och slätt.
  • "Riv aldrig ner ett stängsel förrän du vet varför det sattes upp." Robert Frost 1874 - 1963. Amerikansk skald.
Vi hörs!

söndag 6 november 2016

Slut på helgen

Allhelgonahelgen är till ända och vi har fått kyligare väder. I dag söndag har vi haft allt från strålande sol till ymnigt snöfall och en temperatur på  minus 3 grader och blåst. Älgjägarna har varit ute och försökt skjuta någon mer kalv, men det har inte gått så bra.
Maken var inte ute. Han överlåter de här extra dagarna åt de som är yngre och "hungrigare".
Fredagseftermiddagen gick jag över till barnbarnen för att göra dem sällskap. Deras mamma och pappa hade ett presentkort på hotel Långbers som de skulle utnyttja.
Det blev en lugn eftermiddag där jag och Yavanna satt och pysslade och gjorde snögubbar. Maken kom över en stund och vi beställde pizza/kebab som vi åt tillsammans.
Vid 20-tiden blev en granne dålig så jag fick gå över och hjälpa henne att ringa till ambulansen. Jag ringde till hennes anhöriga och vi packade tillsammans ner medicin och de papper hon skulle kunna behöva på lasarettet. När ambulansen kom, så gjorde de en ordentlig undersökning  med EKG och de var även uppkopplade med läkare. Som tur var så var det inget fel på hjärtat och hon kände sig också bättre efter att ha fått legat en stund i ambulansen. Hon beslutade sig för att stanna hemma och jag kunde gå över till mina barnbarn igen. I går lördag var hon ute och promenerade.

På lördagen var båda barnen med familjer här och vi åt en grekisk lunch (Stifado, potatis, tzatziki  och röra på färska tomater, gurka och paprika.) Till efterrätt blev det chokladpudding. Mmmmm.
 
  • "Lite hjälp är bättre än ingen hjälp." Nordiskt talesätt
Vi hörs!

torsdag 3 november 2016

Pyssel

En del kan ha tomtar på loftet men jag har fått snögubbar på loftet. Jag har gjort 6 st. små snögubbar till syföreningens auktion, nu ska jag göra ytterligare 6 st. Jag tycker dom är så söta.
Jobstavlorna är klara och det blev riktigt bra. Nu hoppas jag att de kan ge bra med pengar till välgörenhet. Vi beslutar inte vilka som vi ska skänka pengarna till förrän till årsmötet men barn- och flickfonder ligger bra till.

I går fick jag reda på att det kommit ut en bok som heter "Följa John, en mångsysslares livsresa." Den som följt mig på bloggen vet att jag fick vara med på ett hörn när författaren gjorde efterforskningar. Johns fru Estelle var nämligen syster med Herbert von Schinkel som jag jobbade åt i Schweiz. Jag har skickat efter boken och det ska bli spännande att läsa om honom. Det är han som skrivit boken "Calendarium", som jag citerat flera gånger här på bloggen. Texten här nedan kommer från pressmeddelandet
"John Bernström var rik. Mest rik på kunskaper och en
god förmåga att använda dem. Men mindre rik på eko-
nomiska tillgångar. Detta hindrade honom inte från att
leva och bo såväl i de mest ståndsmässiga miljöer som i
enklare boningar eller att bege sig ut i ödemarken för ett
jordnära liv och att ta sig an det outforskade. Han levde
sitt innehållsrika liv 1903-1989.
Utmed hans väg möter läsaren personer som Ivar Kreu-
ger, Jean Renoir, Astrid Lindgren, Gunnar Brusewitz,
Nils och Tora Dardel – bara för att nämna ett fåtal.
Även om han på intet sätt eftersträvade kändisskap eller
personlig uppmärksamhet, så belönades han offentligt
för sin privata forskning."
  •  "Behandla visdom som din syster och insikt som din närmaste vän." Bibeln
Vi hörs!

tisdag 1 november 2016

Klass 2 varning

I måndags, så varnade SMHI för att det skulle bli kraftigt snöfall över Dalarna. Upp till 3 dm snö skulle det komma.
Det blev ju panik. Inte bara här i Hansgården utan hos varenda däcksverkstad. Alla kände ju att NU, måste vi byta till vinterdäck. Framför allt de som måste åka en bit för sina arbeten.
Maken bytte på vår bil och själv var jag ute och klippte bort den rosenbuske som varje år letar sig utanför gärdesgården, ut mot Mor Brittas gattu.
Sommartid gör det inget att den är där. Den fungerar ju lite som ett naturligt farthinder, men vintertid med snö, då kommer inte snön bort från vägen när plogbilen kör.
Klass 2 varning utfärdad och så här blev det!
Ja det blev lite aktiviteter här i Hansgården. Hösten har ju varit så mild så det har varit svårt att tänka på snö och kyla, Fram till nu.
Ett bevis på att hösten varit ovanligt mild.
Syrenens bladknoppar på väg att brista
De senaste hönsen vi köpte har varit mera vilda än tama. De har tagit sig ut på de mest spektakulära sätt och de har varit elaka mot sina egna. I våras fick vi lov att ta bort en höna efter det att de hackat henne riktigt illa. I går så började dom igen - med en ny. Jag hörde att det var nåt fel när jag var ute i trädgården. Jag gick och kollade i hönsgården och fick då se att en höna var intryckt i ett hörn och ovanpå henne stod 4-5 andra hönor och pickade på hennes huvud.

Jag hämtade ut henne och sprayade på vårt grekiska undermedel (i alla fall för makens bensår).
Maken ordnade med ett enskilt boende för den stackars hönan och hon satte sig och somnade direkt. Senare åt hon och hon satte sig tidigt på sin sovpinne. Hon har något konstigt ljud för sig, om det kan vara det som gjort att de andra mobbar henne.
  • "Du kan inte lära en krabba att gå rakt." Aristofanes 450 f.Kr - 388 f.Kr. Grekisk komediförfattare.
Vi hörs!

Obegripliga beslut

I söndags var jag upp till asylboendet och hälsade på mina vänner Baroa´a, Ehab och deras lilla flicka Rittal. Jag hade bakat bullar så de skulle få smaka på "svenskt fika".
De letar för fullt efter ett eget boende eftersom de är rädda att bli skickade till en annan "Camp" som de kallar det. Mest rädda är de för att skickas till Malmö. De vill helst bo här i Dalarna. Insjön, Borlänge, Leksand.
De visade stolta upp sina nya id-kort. Till och med Rittal 6 månader hade ett. Det konstiga är att Ehab och Baroa´a har fått uppehållstillstånd på 3 år men deras dotter bara på 1 år. Varför fick hon inte på lika många år som sina föräldrar? Obegripligt.
Hon är så glad, den lilla flickan. Nu har hon börjat att krypa och det står inte på förrän hon kryper runt det lilla rummet i full fart. Jag blir så bedrövad av att se rummet. En dubbelsäng, byrå, bord och en fåtölj. Under sängen är det förråd, under bordet är det också förråd - de har ju ingen annanstans att ställa sina saker. Jag hoppas så att de ska få tag i ett vettigt boende snart.
Solstrålen Rittal
  • "Den omtanke som visas idag kan bära frukt i morgon." Mahatma Gandhi 1869 - 1948. Indisk politiker och andlig ledare.
Vi hörs!